Rabin´in ardından 23 sene...

4 Kasım 1995’te sırtından kurşunlanarak öldürülen İsrail Başbakanı Yitshak Rabin, İbrani takvimine göre 21 Ekim’e rastlayan ölüm yıldönümünde resmi törenlerle anıldı.

Elda SASUN Dünya 1 yorum
24 Ekim 2018 Çarşamba

Sabah okullarda, saat 15.00’te Kudüs Herzl Dağındaki mezarı başında, ailesi ve resmi makamların eşliğinde gerçekleşen anma törenlerinde duygulu anlar yaşandı. Rabin’in çocukları Dalya ve Yuval Rabin ile torunları başta olmak üzere, İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, Başbakan Binyamin Netanyahu, Muhalefet Lideri Tzipi Livni, Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, Knesset adına Yuli Edelstein, diğer resmi makam temsilcileri ile seçkin davetliler, Knesset’te de yer alan törenlerde bulundular. Her iki törende de Rabin öldürüldüğünden beri ailenin hissettiği duygular torunları tarafından dile getirildi. Rabin’in cenazesinde yer alan ve yaptığı veda konuşmasıyla hatırlanan torunu Noa Ben Artzi, yine bu anmada aile adına konuşmasını yaptı: “Sevgili Saba (Dedem), eğer yaşasaydın şimdi 96 yaşında olacaktın. Seni ebediyete yolladığımızda gökyüzündeki meleklerin seni korumalarını ve güçlü olmanı temenni etmiştim. Senin şu an hâlâ iyi olduğunu düşünmek istiyoruz ama bizde hiçbir şey değişmiyor, hatta eskisinden çok daha vahim... Senin cinayete kurban gidişini biz ve sevenlerin büyük bir travma olarak yaşadık, keşke bu ülkedeki her vatandaş bunu böyle yaşayıp bu cinayeti bir suç olarak idrak edebilseydi. Plüralizm ve demokrasi nerede? Siz hükümet temsilcileri ve sen Netanyahu kaç solcu liderle buluştunuz, diyalogda bulundunuz?” dedi. Noa sözlerine, “Halk arasında birlik gelişmezse bir gün buralarda tekrar kan dökülecek” kaygılı mesajıyla son verdi.

Knesset’te yapılan anma töreninde söz alan muhalefet lideri eski Adalet Bakanı Tzipi Livni ise, “Demokraside her zaman aynı fikirde olmayıp, ayrı fikirler paylaşabiliriz” dedi. Konuşmasını Netanyahu’ya yönelterek, “Karşıt düşünceleri olanlar vatan haini değildirler, biz ülkeye karşı değiliz, sadece farklı düşünüyoruz” dedi. Konuşmasını, “Rabin, seni sadece Başbakanımız, başarılı bir asker ve bu ülkede doğan ilk sabra lider olduğundan sevmiyorum. Ruhun güzeldi, sen güzel insan, güzel bir candın; seni ondan seviyorum” sözleriyle bitirdi.

Aradan geçen bunca yıldan sonra Rabin, akşam 19.00’da adıyla anılan Kikar Rabin’de tüm gençlik organizasyonları tarafından özel bir etkinlikle anıldı. Birlik mesajları altında gençlerle, Rabin’in kişiliği ve aynı yerde o gece işlenen cinayetin unutulmaması dilekleri paylaşıldı. Her tür farklı fikirlere sahip çeşitli genç örgütlerin bulunduğu Rabin’i anma etkinliğine, “Asefa İsraelit” yani “İsrail Toplantısı” ismi verildi. Arapça ve İbranice yazılarla gençler, birlikte dayanışma ve karşılıklı fikir alışverişi için duyarlı olmaya davet edildi. Geceye katılan çok sayıda gence hitap ederken, geceye katılan Rabin’in kızı Dalya Rabin, “Bu zor günün sonunda aldığım en güzel hediye bu oldu, sizler böyle, bir arada toplanarak babamın hayalini gerçekleştirdiniz” dedi.

4 Kasım’ı anma gecesi, resmi törenlerin yanında, 23 senedir süregeldiği gibi yine bir cumartesi akşamı, Rabin’in vurulduğu yerde gerçekleşecek. Birçok sanatçı ve şarkıcının katılacağı, Rabin’i özleyenleri bir araya getirecek anma gecesi, bu yıl da 3 Kasım Cumartesi yapılacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün