Pati fotoğrafları sergisi hayvan severleri bekliyor

Fotokare ve Göktürk Hayvan Sevenler Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen, sokak hayvanları yararına gelir getirmesi amacıyla başlatılan Pati Fotoğraf Projesi, ekim ve kasım ayları boyunca ziyarete açık olacak.

Miryam ŞULAM Sanat
24 Ekim 2018 Çarşamba

Tania Sisa ve Cem Koronel’e konuyla ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

 

ilgili merak ettiklerimizi sorduk.

Sergide fotoğrafları yer alan sanatçılar: Alain Danon, Cem Koronel, Eliz Reyna, Esty Pembegül, Hayri Bali, Naz Akdeniz, Neli Nil Kohen, Nilgül Sayar, Orit Rumi, Sezen Özgenç Eken, Sezin Sisa, Sibel Razzon, Sinem Güldoğan, Tania Sisa, Tümay Ülgen ve Vivi Arditi.

Pati Fotoğrafları Projesinin fikir annesi ve babası olarak, projeyi oluştururken esin kaynağınız neydi? Hayvanseverlerden beklediğiniz ilgiyi görebildiniz mi?

Tania Sisa: Hayvan sevgimi ve fotoğraf tutkumu bir arada kullanabileceğim bir proje uzun zamandır aklımdaydı. Göktürk’te stüdyo açtıktan sonra bu bölgede oturanların kendi sokaklarındaki köpekleri koruma altına aldıklarını ve bu konularda çok duyarlı olduklarını gözlemledim. Yolumuz Göktürk Hayvan Sevenler Derneği yöneticilerinden Nilgül Sayar’la da kesişince projenin temelleri atıldı. Tüm hayvan severlerden, bu anlamlı sergimize zaman ayırma, duyurma ve paylaşım konusunda duyarlılık bekliyoruz. Göktürk Pati Evindeki Pati fotoğrafları da sahiplenmeyi bekliyor.

Cem Koronel: Göktürk’te yürüttüğümüz bir projenin sergisinde yer alacak fotoğrafların bir amaca hizmet etmesini düşünürken, Göktürk Hayvan Sevenler Derneğinin toplantısına rast geldim. Onlara fikirlerimi sunduğumda, beraber bir proje yürütme kararı aldık. Böylece, Pati Projesi’ni oluşturduk. Şimdiye kadar, hayvan severlerden beklediğimiz ilgi ve desteği gördüğümüzü söyleyemem. Ancak daha fazla duyuldukça, bu sergiye ilginin artacağına ve ziyaretçilerin çoğalacağına inanıyorum.

Pati Fotoğrafları Projesi kapsamında, nasıl bir süreç yaşadınız? Projeyi ne kadar bir zamana yaydınız?

TS: Projenin kapsamı, aylık toplantılar, fotoğraf okumaları ve dış geziler şeklindeydi. Toplantılarımızda çektiğimiz fotoğrafları değerlendirdik, daha etkili fotoğraflar için neler yapabileceğimizi konuştuk. Fotoğraf gezilerimizde, hayvan barınağına gittik ve sokaklarda bireysel çekimler yaptık; tabii ki kendi beslediğimiz evcil hayvanlarımızı da çekmeyi ihmal etmedik. İlk projemiz üç ay sürdü. Kasım ayında yeni başlayacak projemiz ise on ay sürecek. Dolayısıyla daha fazla zamanımız olduğu için, barınaklara ek olarak hayvan eğitim merkezleri ziyaretleri ve stüdyo çekimlerini eklemeyi planlıyorum.

Bireysel olarak, başka farklı fotoğraf projeler üzerinde de çalışıyor musunuz?

TS: Pati projesine, yeni bir fotoğrafçı kadrosu ve yeni bir çalışma temposuyla devam edeceğim. Hedefim, 4 Ekim 2019’da daha fazla hayvan severin dikkatini çekmek ve katılımı arttırmak olacak. Doğum fotoğrafçılığına devam… Ek olarak doula eğitimi almaya başladım. Hedefim anne adaylarının hamilelik sürecini onlarla birlikte geçirip daha yakından tanıyarak tarzlarına uygun fotoğraflarla doğum hikâyelerine ait güzel hatıralar bırakmak.

CK: Yeni bir sergi projesi için çalışmalara başladım. İstanbul, fotoğraf projeleri için inanılmaz bir kaynak. Önümüzdeki dönem İstanbul’da neye ağırlık verebileceğimi inceleyeceğim. Fotoğraf benim için bir tutku; meslek olarak da fotoğrafa devam tabii ki... Hedefimde, fotoğraf sanatına ilgi duyanlar için atölye çalışmaları yaparak, fotoğrafın farklı yönlerini paylaşmak var.

 

Projeyi birlikte yaptığınız Göktürk Hayvan Sevenler Derneği hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

TS: Dernek 2015 yılında kuruldu. Amaçları sokak hayvanlarına yönelik yasaları iyileştirmek, ömürlük yuvalar bulmak, sağlıklı koşullarda yaşamaları için klinik ve barınak desteği sağlamak. “Satın alma, sahiplen” felsefesiyle hayvanların ticari bir malzeme olmadığı fikrinden yola çıkarak, barınaklarda yaşayan veya sokaklarda kaybolan kedi köpeklere bugüne kadar, ücretsiz olarak 1.280 civarında yuva buldular ve 1.500’den fazla hayvana (kedi, köpek, martı, karga, at, eşek) tedavi sağladılar.

En önemli çalışmaları ise bilinçlendirme. Birçok okulda, ilkokul ve lise seviyesinde sunumlar yapıyorlar. Okullardan gelecek her türlü davete de açıklar.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün