İsrail Mahkemesinden konser iptal ettiren Yeni Zelandalı BDS’ye para cezası

İsrail mahkemesi iki Yeni Zelandalı kadına, pop şarkıcısı Lorde’yi İsrail’de vereceği konseri iptal etmeye ikna etmedeki rolleri nedeniyle 12 bin dolar para cezası verdi.

Dünya
17 Ekim 2018 Çarşamba

Söz konusu dava İsrail’e karşı boykot çağrısı yapan herkese hukuk davası açılmasının yolunu açan yasa kapsamında görüldü. Associated Press’in haberine göre geçtiğimiz çarşamba günü açıklanan mahkeme kararı ile 2011’de çıkan bu yasa ilk kez uygulanmış oldu.

Davalı iki Yeni Zelandalı, Justine Sachs ve Nadia Abu-Shanab, Lorde’ye hitaben yazdıkları açık mektupta şarkıcıya “İsrail’e karşı sanat boykotuna katılma” ve bu senenin başında İsrail’de gerçekleşmesi planlanan konserini iptal etme çağrısında bulundu. Lorde mektubu aldığını doğruladı ve 2017 yılının aralık ayının sonlarında konserini iptal ettiğini duyurdu.

Lorde konseri için bilet almış olan üç İsrailli, konserin iptal edilmesi sonrasında dava açtı ve söz konusu iptalin kendilerini manevi zarara uğrattığını iddia etti. İsraillilerin avukatı Nitsana Darshan-Leitner, mahkemenin aldığı bu kararla “Kimsenin bir karşılık ödemeden İsrail’i boykot edemeyeceği” mesajını verdiğini belirtti.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün