NASA, İsrail ile Ay´a uzay aracı göndermek için anlaşma imzaladı

NASA ve İsrail Uzay ve Havacılık Dairesi 2019 yılında Ay´a uzay aracı göndermek için anlaşma imzaladı.

Dünya
5 Ekim 2018 Cuma

İsrail’in Ay’a gidecek uzay aracı  8 yıllık bir işbirliği ve 88 milyon dolarlık bir bütçeden sonra 2019 yılında  ABD’nin Cape Canaveral Kontrol Merkezi’nden fırlatılacak.

Eğer başarılı olursa İsrail dünyanın aya araç gönderen 4. ülkesi olacak.

Uzay aracının Ay’a varması yaklaşık iki ay sürecek. İsrail’in uzay aracı 761 kg ile  Ay’a şimdiye kadar gönderilen en kompakt araç olacak. Uzay aracı,  Ay’da İsrail’in en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından Weizmann Enstitüsü’nün uzay ile ilgili yaptığı araştırmalar için bilgi toplayacak.

Uzay aracının yapacağı bilimsel araştırmalar arasında, fotoğraf ve video verisi toplamak, Ay’ın manyetik alanını ölçmek gibi faaliyetler var.  Çarşamba günü basına duyurulan NASA-İsrail Uzay ve Havacılık Dairesi anlaşmasındaki ortak çalışmalardan biri de takip ve haberleşme.    Amerikalılar, laser retroreflector dizisi denen bir teknoloji ile uzay aracının takibinde ve haberleşmesinde İsrailli bilim adamlarına destek olacak.

Amerikalıların daha evvel uzaya gönderdiği Lunar Reconnaissance Orbiter de İsrail’in uzay aracı ile uyumlu çalışarak toplanan bilgilere log in olmayı deneyecek. Uzay aracının toplayacağı tüm bilgiler de her iki ülkenin bilim adamları arasında paylaşılacak.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün