Michael Grunstein’in Lasker başarısı

Romanyalı Holokost kurtulanı bir anne-babanın oğlu olan Michael Grunstein, Nobel Ödülünden sonra en prestijli ödül olan Lasker Temel Tıp Araştırmaları Ödülünün sahibi oldu

Kültür
3 Ekim 2018 Çarşamba

1950’de Romanya’dan göç eden, 72 yaşındaki Grunstein ödülünü 21 Eylül’de Manhattan’ın ünlü Pierre Hotel’inde yapılan görkemli bir törenle aldı.

Biyolojik kimya profesörü olan Grunstein 250 bin dolarlık ödülünü Rockefeller Üniversitesinden David Allis ile paylaştı. İkili, uzatıldığında iki metre olan DNA dizisinin, hücre çekirdeğinin içine sığacak şekilde etrafında dolandığı histonları inceledi. Histonlar bu çalışmaya dek DNA’nın sarılı olduğu, pek de fonksiyonu olmayan bir makara olarak görüldü. Grunstein ve Allis hücrelerin kendileriyle ilgili işleri yapması için genleri kapatıp açmada histonların kritik bir rol oynadığını saptadı. Özellikle kanser tedavisi için buluş çığır açıcı oldu.

Kanada’nın McGill Üniversitesinden mezun olan Grunstein doktor olmasını isteyen anne ve babasını arzusuna karşın, genetik bilimi ile ilgilendi. Doktorasını İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi ve Stanford Üniversitesinden alan Grunstein, 1970’lerde genom bilimi henüz doğmuşken deniz kestanelerinin histonları üzerinde çalıştı.

Genetik bilimi çalışanların çoğunun gen faaliyetleri üzerinde çalıştığını, kendisinin ise pek fazla bilim insanın ilgilenmediği ve paketleme malzemesi olarak görülen histonlar üzerine çalıştığını söyleyen Grunstein buluşlarının özellikle kanser tedavisinde çığır açıcı olacağını belirtti. Bu yıl Nobel Tıp Ödülü bir başka kanser tedavisi yöntemi geliştiren ABD’li James P.Allison ile Japon Tasuku Honjo’na verildi.

1945’te Albert ve Mary Lasker tarafından kurulan vakıf tarafından dağıtılan Lasker Ödülleri temel biyolojik keşiflere ve insan hayatını iyileştiren klinik ilerlemelere odaklanırken halkın bilime katkısının önemine dikkat çekiyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün