Arjantin Devlet Başkanı, BM’de Yahudi terör kurbanlarını andı

Arjantin Devlet Başkanı, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, global terörizme dikkat çekti, Arjantin’de 1992 ve 1994 terör saldırılarında hayatlarını kaybedenleri andı.

Dünya
27 Eylül 2018 Perşembe

1994 yılında Yahudi merkezi AMİA’ya yapılan ve 85 kişiyi öldüren bombalı saldırının araştırılması konusunda İran’a işbirliği çağrısında bulunan Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, “Gelecek yıl, saldırının 25. yılı olacak. Tarihimizdeki en vahşi bu saldırı ile ilgili olarak İran İslam Cumhuriyeti’nden Arjantin yargı organları ile işbirliği yapmalarını yeniden rica ediyorum” dedi.

1992 ve 1994 saldırılarında toplam 107 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüzlerce kişinin de yaralandığını hatırlatan Macri, “Biz hiçbir zaman hedefimizden sapmayacağız: O da, bu saldırılarla ilgisi olan herkesi Arjantin yargısı önüne getirmek” yorumunu yaptı.

Macri, Rusya’dan temmuz ayında, saldırılarla ilgisi olan, İran Liderinin üst düzey bir danışmanının tutuklanması talebinin reddedilmesini üzüntü verici olduğunu belirtti. Saldırının olduğu yıllarda İran Dışişleri Bakanı olan ve saldırı emrini verdiği düşünülen Ali Akbar Velayeti, temmuz ayında Moskova’yı ziyaret etmişti. Velayeti hakkında uluslararası tutuklama emri olmasına rağmen, Rusya tutuklamayı gerçekleştirmemişti.

1992 yılında yaşanan ve Buenos Aires’teki İsrail büyükelçiliğini hedef alan saldırıda da, 29 kişi hayatını kaybetmiş, 242 kişi yaralanmıştı. İki saldırıyı da İran’ın gerçekleştirdiği biliniyor.

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün