ABD Washington Filistin Ofisini kapatıyor

ABD, Filistinli liderlerin İsrail ile barış görüşmelerine yanaşmamalarını gerekçe göstererek Filistin Yönetiminin Washing-ton’daki ofisini kapatma kararı aldı.

Dünya
12 Eylül 2018 Çarşamba

Trump yönetimi, Filistin Yönetiminin Washington’daki ofisini kapatma kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada bu kararın nedeninin Filistinli liderlerin İsrail ile barış görüşmelerine yanaşmaması olduğu ifade edildi. Geçen yıl Filistin’i İsrail’le ciddi barış müzakerelerine başlamaması durumunda Washington’daki ofisini kapatacağı yönünde uyaran Trump, gündeme geldiğinde tartışmaya yol açan bu kararını böylece resmen duyurmuş oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, pazartesi günü açıklama yaparak hükümetin Filistin Yönetiminin Washington’daki ofisinin kapatılması için talimat verdiğini ifade etti. Nauert, bu kararın, önceden uyarı yapmalarına rağmen Abbas Yönetiminin “İsrail ile doğrudan ve anlamlı müzakerelerde” bulunacağına dair bir bulgunun olmaması nedeniyle alındığını kaydetti.

“Tam tersine Filistin liderliği, henüz görmedikleri ABD’nin barış planını kınadı ve barış girişimleriyle diğer konularda ABD hükümetiyle bağ kurmayı reddetti” diyen Nauert, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sebepten ve ABD Kongresinin kaygılarını yansıtmak maksadıyla, yönetim, Filistin’in Washington’daki ofisinin şu an itibarıyla kapatılmasına karar verdi.”

Filistin ile İsrail arasında doğrudan yürütülecek görüşmelerin “ileriye dönük tek yol” olduğunu belirten Nauert, Filistin ofisinin kapatılması adımının, barış anlaşmasını baltalamak isteyenler tarafından kötüye kullanılmaması gerektiğini belirtti. Nauert, “Kalıcı ve kapsamlı barışa erişmek için çabalarımızdan vazgeçmiyoruz” dedi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ofisin kapatılma kararının, Filistin yönetiminin İsrail hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesinde soruşturma açılması konusundaki çabalarına ilişkin Amerikan yönetimi ve Kongre’nin taşıdığı endişelerle de tutarlı ve uyumlu olduğu belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Uluslararası Ceza Mahkemesine yüklendiği konuşmasında bu konuya değindi. Kararı öven Bolton, “Amerika, Uluslararası Ceza Mahkemesinin ya da bir başka kurumun İsrail’in kendini savunma hakkını sınırlamasına izin vermeyecek” diye konuştu.

FİLİSTİNLİLER TEPKİLİ

Filistin Yönetiminden Amerika’nın attığı bu adıma sert tepki geldi. Kapatılma kararı alınan Washington ofisinin başındaki Hüsam Zomlot, Ramallah’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Trump Yönetiminin kararını eleştirdi. Kararın, “İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail’in insanlığa karşı işlediği suçlardan ve savaş suçlarından korumak için” alındığını belirtti.

Filistinli müzakereci Saeb Erekat konuyla ilgili resmi olarak bilgilendirildiklerini söyledi ve “Bu, Trump yönetiminin Filistin halkını toplu olarak cezalandırma politikasının bir başka göstergesi” dedi. Washington’un daha önce de sağlık ve eğitim dahil insani hizmetlere mali desteği kestiğini hatırlatan Erekat, ”Bu insanlar savaş suçlularını koruyarak ve iki devletli çözümü yok ederek tarihin yanlış tarafında olmayı tercih etmişlerdir” ifadesini kullandı.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün