Judeo-Espanyol bir sayfaya mı hapsedilmeli?

Silvyo OVADYA Toplum
22 Şubat 2016 Pazartesi

7 Şubat Pazar, Uluslararası Ladino Günü için Neve Şalom Kültür Merkezine gelenler arasında henüz kırklı yaşlarında olanları da görmek en azından beni sevindirdi. Yanlış anlaşılmasın, Judeo-Espanyol Günü’ne katılan, altmışına merdiven dayayanlar da inanın ki yirmi yıl önce böyle bir etkinliğe çok da rağbet göstermezlerdi.

Yaş ilerledikçe nasıl bazı kimseler daha sık ibadet edecek vakti buluyor ve daha önce duymadığı duyguları yaşıyorsa; kanımca bu lisan işi de biraz öyle… Belirli bir yaştan sonra ilgi artıyor. Bir de İspanya’nın Sefarad geçmişini ispatlayanlara İspanyolca dilini bilmek kaydı şartıyla vatandaşlık verdiğini sağır sultan bile duydu. Millet akın akın Cervantes Enstitüsüne gidip atalarının lisanını öğrenmek için çaba sarf ediyor. Komşuda pişer bize de düşer. Kanaatimce bu Yahudicenin daha uzun süre yaşaması için önemli bir etken olacaktır.

Tabii ki günümüzde dünyanın muhtelif üniversitelerinde Roman Dilleri Bölümünden mezun olanlar, Judeo-Espanyol üzerine lisansüstü ve doktora tezleri için ülkemizi ziyaret etmekte, teyp ve videolarıyla röportajlar yapmaktalar.

7 Şubat günü kanaatimce en büyük sürprizi ‘Kıvılcım-Sentia’ adlı hanımefendinin -her ne kadar henüz iyi düzeyde konuşamasa da- katılımcılara seslenerek bir internet sitesinin varlığını bizlere duyurması oldu. Sitenin adı ‘ladinodersleri.com’. Kıvılcım, kendi öğrenmekte olduğu Judeo-Espanyol lisanını öğrendikçe paylaşıyor. Önce bir göz gezdirin, sonra da genç nesillere mutlaka önerin. Günde harcayacakları kısa bir süreyle bu lisanı öğrenme olanağını bulacaklar. Kıvılcım kardeşime teşekkür ederken Şalom’un Türkçe sayfalarında genç nesillere bu lisanı sevdirme ve biraz da öğretme amacıyla yer verilmesi gerekliliğine inanıyorum.