“Ne kadar hayırseverlik varsa o kadar huzur olur”

Matan Baseter’de yeni dönem yönetim kurulu başkanlığına Sait Mizrahi seçildi. Biz de başlayan yeni dönem vesilesiyle, Matan Baseter’i ve hizmetlerini Başkan Sait Mizrahi’den dinledik.

Dora NİYEGO Toplum
10 Şubat 2016 Çarşamba

Cemaat kurumlarının yeniden yapılanması kapsamında Şişhane’deki binasından ayrılarak Ayazağa’daki yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Matan Baseter’in yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı Sait Mizrahi’den kurumun ve La Casa Catering’in çalışmaları hakkında bilgi aldık. Mizrahi, kurumun yardım ettiği kişilerin sayısının artışına dikkat çekti.

Yeni dönem yönetim kuruluna çalışmalarında başarılar diliyoruz. Yönetim kurulunuzun yeni üyelerini tanıtır mısınız?

Tabii ki. Büyük bir heyecanla göreve başlayan yeni yönetim kurulumuz şu isimlerden oluşuyor: Başkan Vekilimiz Leon Cibili, Başkan Yardımcısı Meri Hazak, Sayman Vedat Kutiel, Genel Sekreter Suzi Mitrani. Leon Cibili ayrıca, Eliza Hadar ile birlikte catering’de sorumlu isimler olacak. Lazar Aroyo ve Mordo Hazak mentorlarımız oldular. Eti Tastasa, Sara Mori, Meri Hazak ve Meri Chaban ise Özel Soru ve Sorunlar Komisyonu üyelerimiz oldular. Kadınlar Komisyonu Başkanlığını Eti Tastasa yürütecek. Tanıtım,  reklam ve bağışlarla ilgilenecek arkadaşımız Nedim Pinhas, satın almadan sorumlu arkadaşımız ise Erol Krespi. Yardım paketlerinin tespit ve hazırlanmasından değerli hanımlarımız ise Meri Erim, Sara Elnekave, Doret Rodikli ve Eti Mazon. Halkla ilişkilerimiz Meral Mugrabi yürütecek; Rozi Siloni ise hediyelerden sorumlu olacak. Diğer üyelerimiz ise Yoel Saydon ve Hayati Yanni.

Ne yaptığını tam olarak bilmeyenler için Matan Baseter’i biraz anlatır mısınız?

Matan Baseter’in varoluş amacı Tanrı’nın bize verdiği nimetler ile bu konuda daha az paya sahip olanlar arasında dengeyi sağlama adına paylaşımcı olmaktır. Yardım kavramını tamamlayan önemli bir nitelik ‘gizli vermek’, başka bir deyimle yardımı veren ile yardımı alanın birbirlerini tanımama esasını gözetir. Gizli hayırseverlik ilkesinin en anlamlı şekilde uygulandığı kurumların başında  Matan Baseter gelir.

Matan Baseter adını taşıyan kuruma ilk olarak Edirne’de rastlanmıştı. 1917 öncesinde Balkan Savaşlarında şehit düşen Yahudi askerlerin ailelerine yardım amacıyla kurulmuştu. İstanbul’daki Matan Baseter ise Edirne’den gelip kentimize yerleşenler tarafından 1928 yılında kuruldu.

Matan Baseter günümüzde de gitgide ağırlaşan ekonomik şartlara ve birçok zorluğa rağmen görevini sürdürüyor. Maalesef dünün bağışçıları bugün Matan Baseter’in desteğine ihtiyaç duyabilmektedir. Ülkemizde son dönemlerde cemaatimizin sayıca azalması da az donatör, çok ihtiyaçlı denklemini doğuruyor. Pirke Avot’a göre ne kadar hayırseverlik varsa o kadar huzur olur.

Yardımlarınızı kimlere, ne şekilde yapıyorsunuz?

Cemaatte yardıma muhtaç ailelere elimizi uzatarak onların ekonomik sorunlarını olanaklar dahilinde çözmeye çalışıyoruz. Maalesef yardım ettiğimiz insanların sayısı çoğaldı ve yardımlar büyük boyutlara ulaştı. Türkiye’deki Yahudi nüfusun sayısı 60 bin iken dosya sayısı 200 idi; günümüzde ise sayımız 17 bin civarında, dosya sayımız ise 300. Ailelere her ay 19 - 20 çeşit gıda içeren paketlerin yanında yakacak ve senede bir kere ayakkabı hediye edilmekte. Ayrıca Roş Aşana, Purim ve Pesah bayramlarında evlerine sıcak yemek gönderilmekte. Roş Aşana ve Pesah’ta gıda kolilerine bayram hediyeleri ekleniyor. Kuruma destek veren gönüllü ordusu ev ev dolaşarak hazırlanan paketleri ve parasal yardımları kardeşlerimize ulaştırarak kutsal görevlerini yerine getiriyorlar.

Cemaat yönetiminin ön gördüğü küçülerek büyüme programı çerçevesinde Matan Baseter, Barınyurt ve İhtiyarlara Yardım Derneğinin tek çatı altında toplanması projesiyle Matan Baseter, Şişhane’deki binadan ayrılıp Ayazağa’da yeni yerine geçti. İlkelerimizde hiç ödün vermeyerek atalarımızın vizyonundan sapmadan gönülden vermeye devam ediyoruz.

Barınyurt tesis edildikten sonra Matan Baseter kelimesi geri planda kaldı. Matan Baseter ailesi olarak amacımız adımızı cemaatimizin belliğine kazımaktır.

Kapara nedir? Kapara uygulaması ne şekilde yapıyorsunuz?

Kapara, kusurların bağışlanması istemiyle yapılan kurban sunumudur. Şehrimizde kaparalar her kapara verenin ismi ve anne adı ile hahamımız Avraam Darsa tarafından duası okunarak yapılıyor. Kapara parası ‘tsedaka’ olarak kabul ediliyor. Her ay ihtiyaçlı ailelerimize marka karşılığında dağıtılıyor. Bir marka yarım kilo et veya tavuğa eş değerdir. Kardeşlerimiz kaşer kasaplardan marka ile kendileri alıyor. Markalar her aileye kişi sayısına göre dağıtılıyor. On dört marka alan ailelerimiz bulunuyor.

Dini bayramlarımız için neler hazırlıyorsunuz?

Bayramlarda hediyelerimiz çeşitli. Hediye bağışlarınız karşılığında ihtiyaçlılarımıza giysi, gıda, bayram, ekstra bayram paketleri gider bunun yanında armağanları da bağışçılarımızın istedikleri kişilere ulaştırırız. Bu hediyeleri satın alırken ihtiyaçlı kardeşlerimize gıda, giysi ve sıcak yemek yardımlarında bulunmuş oluyorsunuz.

Purim Bayramında Mişloah Manot adı altında toplanan tüm bağışları ihtiyaçlılarımıza dağıtıyoruz. Böylece onlara tam bir Purim yaşatmış oluyoruz. Pesah’ta ise matsa – un kampanyamız var. Dileyen bağışçılarımız ailelerimize matsa ve un katkısında bulunabilirler. Bağış yapmak isteyen herkesin bütçesine uygun bulacağı olanaklar var.

Yakınlarımızın özel bir gününde Matan Baseter’den ne gibi hediyeler yollayabiliriz?

Süt, kahvaltı, yakıt, gıda paketi gibi bağışlarımızın yanında çok özel masa örtüleri, çeşitli objeler, doğumlarda yollayabileceğiniz bez pastalar, nevresim takımları, battaniyeler, bebek havluları, bebek odası duaları vb gibi hediyelerimizle sevdiklerinizi sevindirebilmeniz mümkün.

Göreve başladığınız bu yeni dönemde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeleriniz var mı?

Yeni bir kadınlar kolu tesis edildi. Bu alanda görev almak için gönüllü olanların bize başvurmalarını rica ediyoruz.

En büyük amacımız ihtiyaçlı kardeşlerimize daha fazla yaşam hakkı verebilmek için yardımlarımızı ikiye katlamaktır. Bunu da ancak bağışçılarımızın bizi desteklemeleriyle gerçekleştirebiliriz.

İhtiyaçlı kardeşlerimizi daha yakından takip edebilmek için evlerine ziyaretlerde bulunacağız.

 

La Casa Catering hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

La Casa Catering, brit -mila, vijola, tefilin, bar-mitsva, bat- mitsva, pidyon törenlerinin catering hizmeti verirken aynı zamanda evlerde de bu servisi sunmakta. Düğün, nişan, nikah, kokteyl, kır yemekleri, iş yermekleri gibi organizasyonlarda 700 kişiye kadar hizmet verebiliyor. Masa düzenlemelerini kendi malzemeleriyle gerçekleştiren; profesyonel bir servis kadrosuyla çalışan La Casa Catering Glat Kosher mutfağıyla şehir dışına, üniversitelere, otellere paket hizmetiyle ulaşabiliyor. Ayrıca fabrikalara, iş yerlerine, cemaatimizin her kurumuna günlük kaşer yemek yolluyor.

La Casa Catering uçuşlar için de kaşer yemek hazırlıyor. DO-CO şirketi ile Türk Hava Yolları’nın kaşer menüleri La Casa Catering tarafından hijyen kurallarına çok önem verilerek hazırlanıyor.

Tüm cemaat bireylerinden Türk Hava Yolları uçuşlarında kaşer yemek seçmelerini rica ediyoruz. Kaşer yemek ayrıcalığı ile yapacağınız seçimler ihtiyaçlı kardeşlerimize katkı olarak geri dönecektir.

Bağış yapmak isteyenler derneğinize nasıl ulaşabilirler? Topluma ne gibi hizmetler veriyorsunuz? Verdiğiniz hizmetler için kimlerden yardım alıyorsunuz?

Derneğimize bağış yapmak isteyenler telefon veya internet yoluyla bize ulaşabilirler. Topluma verdiğimiz hizmetler aşısında da şunları sayabilirim: Cemaatimizin sosyal sorumluluk projelerine katılıyoruz. Onlara bu özel günlerde catering hizmeti sunuyoruz. Bir de her yıl Özel Ulus Musevi Lisesinden ve Bat-Mitsva Kulübünden çocuklarımız ve gençlerimiz dağıtım için hazırlanan kolileri doldurmamıza yardım ediyorlar.