Şampanyanın kaşeri

Silvyo OVADYA Toplum
18 Haziran 2014 Çarşamba

Bahar ayları geldiğinde toplumumuzda düğünler en yoğun dönemini yaşarken, toplu bat-mitzvaların da mayıs ayında yapılması nedeniyle bireysel kutlamaların da önemli bir bölümü yine baharın son,  yazın ilk haftalarında gerçekleştirilir.

Türk Yahudi toplumunda doğumlar genelde hangi ayda olur? Evimizin tüm ahalisi boğa burcundan olsa da ne böyle bir istatistiğin ne de öyle bir çoğunluğun olduğuna inanmıyorum ve ihtimal vermiyorum. Bu yıl oğlumun Mayıs ayında tefillin ve bar-mitzvasını yapmasının ardından her hafta bir veya iki yaşıtının bar-mitzva veya tefillin törenine gitmek mutluluğunu ailece yaşadık.

Gittiğim davetlerde geçmiş yıllardan farklı olarak son dönemde ‘blush’ diye adlandırılan gençlik yıllarımızda en fazla tüketilen roze şaraplara rastlar oldum. Kavaklıdere firmasında ilk kaşer şarapların imal edilmesinde idari olarak payım olduğu için konuyu yakından inceleme gereğini duydum. Ve memnuniyetle öğrendim ki Denet’in özel bir çaba göstermeden iki ticari kuruluşun kaşer roze (blush) şarap ithal ettiklerini öğrendim. Nihayet ticari kaideler çalışmış ve ihtiyaç bir(kaç) ticari firma tarafından karşılanmış. Neyse söylemeyi unutuyordum artık eskisi gibi hor görülmeyen roze şarapları toptan veya perakende olarak Denet Gıda firmasından tedarik edebilirsiniz.

Geçtiğimiz perşembe akşamı bir dostum can havliyle telefon açıyor ve İstanbul’un önde gelen otellerin birinde kızı için yapmakta olduğu bat-mitzva kutlamasında konuklarına ikram etmek için aldığı poseccoları (İtalyan Şampanyası-Şampanya adını sadece Fransa kullanabiliyor) ikram edemeyeceğinin kendisine söylendiğini ifade ediyor. Nedenini sorduğumda bir-iki yıl öncesine dek uygulanamayan ve hep sorun olmaya aday şampanyaların artık kaşer olarak ikram edilebileceğini söylüyor. Ne hikmetse her konuyla ilgilenen, her şeyi bildiğini zanneden bendeniz de konudan bihaberdim. Kaşerut’tan sorumlu arkadaşı aradım ve bütün bu hikayeyi bana anlattıktan sonra doğrusunu yaparak herhangi bir istisna uygulayamayacağını ısrarla söyledi.

Neyse, nasıl tedarik ettiklerini bilmiyorum ancak ya ithal eden şirketten ya da kaşer şampanyayı pazarlayan Denet Gıda’dan temin ederek bu arzusunu karşıladığını tahmin ediyorum.

Dostumun müşkül durumda kalmasının sorumlusu kimdi? Anladığım kadarıyla kaşer şampanya ithal edildikten sonra tüm otel ve lokallere kaşerut hizmeti sunan Denet Gıda bir sirkülerle bu duyuruyu yapmış. Ancak bu konuya çok önem vermeyen ve bu tür davetleri özellikle fiyatlarından dolayı pek yapmayan söz konusu mekân (isim vermiyorum) atladığı için davet sahibine bu uyarıyı yapmamış ve onu gerçekten müşkül durumda bırakmış.

Bu kısa yazım biraz da duyuru mahiyeti taşıyor ve davet vereceklere kaşer şampanya ve kaşer blush şarabın artık bulunabileceğini müjdeliyorum. Birçoğunuz “kardeşim bu da çok mu önemliydi,” diye düşünebilirler ancak bence önemli çünkü kaşerut’u uygulayan az sayıda kişi mevcut ise de onların ihtiyaçlarını karşılamak görevimiz olmalıdır.