100 Yılın Sanatçıları bu kez Göztepe Kültür Derneği’ne konuk

Fakirleri Koruma Derneği tarafindan eğitime destek amaçlı organize edilen “100 Yılın Sanatçıları” sergisi, Göztepe Kültür Derneği’nde yardımseverlerin ve sanatseverlerin begenilerine sunuluyor

Rubi ASA Şalom
29 Şubat 2012 Çarşamba

Cemaatimiz sanatçılarının bir araya gelerek Eğitime Destek amaçlı “100 Yılın Sanatçıları” adlı sosyal projeyi ortaya çıkartmaları son yılların en övgüye değer çalışmalarından biri.

Her biri kendi alanında yetkin isimlerden oluşan birçok sanatçı oluşturdukları ve yaklaşık 100 yapıtı kapsayan bu karma sergi, bu kez Göztepe Kültür Derneği salonlarında siz sanatseverlerin  desteğiyle ve katkılarıyla, sanata gönül verenlerin eğitime katkılarının gururu olacak.

Bu konuda GKD Başkanı İzak Petilon ile kısa bir görüşme yaptık.

GKD’nin Kültür Festivali’nin kapsamlı programını inceledim, öncelikle bu etkinliğiniz için size şimdiden kolaylıklar ve bol katılımla gerçekleşeceğini umduğum güzel paylaşımlar dilerim.

Bu telaşlı günlerinizin içinde, FKD’nin öğrencilerin eğitimine destek amaçlı organize ettiği 100.Yıl Sanatçıları Sergisi’ne kapılarınızı açtığınız için ayrıca teşekkür ederim. Söz konusu proje hakkında düşünceleriniz ve görüşleriniz neler?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki GKD, sanata ve sanatçıya değer veren bir dernek. Özellikle gençlerin sanata yönelmeleri konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda ‘Genç Yetenekler’ adlı faaliyetimizin ilkini geçtiğimiz sezon gerçekleştirdik, bu yıl da ikincisini yapacağız.

100 Yılın Sanatçıları Sergisi, bu açıdan bir sosyal sorumluluk projesini de kapsadığını görmek bizi daha çok heyecanlandırdı.

GKD olarak  katkınız çok önemli, hem derneğiniz sanatçıları bu etkinliğin içinde yer aldılar, hem mekânınızı açtınız. Derneğiniz olarak sanatı nasıl algılıyor etkinliklerinizde nasıl değerlendiriyorsunuz?

Derneğimizde yıllardır sergilere yer veriyoruz. Son dört yılda bir salonumuzu sanat galerisi konseptine yakın bir şekilde dizayn ettik.

Her ay bir sanatçıyı konuk ediyoruz. Duvarları süsleyen bu eserler artık derneğimizin bir parçası haline geldi.

Derneğe gelen üyeler sergileri derneğin doğal bir aktivitesi olarak görüyor, çocuklar da tereddütlerin aksine eserleri inceliyor ve onlara hiçbir şeklide zarar vermiyorlar.

Ağaç yaş iken eğilir diyor; onları sanat gözü ile dünyaya bakmaya teşvik ediyoruz.

Serginin açılış gününde aynı zamanda kompozitör Fani Hodara’nın bir piyano resitali olacağını biliyoruz. Hem müziği, hem de plastik sanatların bir arada sunulması fikri nasıl doğdu?

Sergi görsel bir aktivite. Bu aktiviteyi müzik ile tamamlamak hepimize hoş bir fikir olarak geldi.

Fani Hodara da bu konuda bizi kırmadı. Eminim ki keyifli bir müzik ziyafeti olacak.

Sergide; seramik, heykel, resim, fotograf gibi dallardan birçok sanatçımızın yapıtları var;

İlki Matsa Fırını’nda da yapılan sergide bu eserler oldukça talep görmüştü. Hatta bazı yapıtlardan siparişler bile alan sanatçılarımız oldu.

Sanatın, sanatçının ve sanatseverin bir arada olduğu bu güzel buluşma derneğiniz adına yapacağınız başka projeleriniz için sizi umutlandırıyor mu?

Elbette.. Sanat ile iç içe bir yaşam günümüz dünyasının olmazsa olmazlarından. Sergiler açılıyor dinletiler hazırlanıyor, derneğimiz de bu tür faaliyetler için bir alt yapı hazırlığında.  Derneğimizin gelenekselliği bırakmadan günü yakalamasını istiyor, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İlerde bu kapsamda ne gibi projeleriniz olabilir?

Geçtiğimiz yıllarda hayırsever bir arkadaşımız derneğimize bir piyano hediye etti. Müzik alanında yapabileceğimiz her türlü aktivitelere açığız. Tiyatro kursları, sanata bakış kursları, resim kursları gündeme gelebilir. Yeter ki bu konuda talep olsun.

Derneğinizde gerçekleştireceğiniz Kültür Festivali gibi bir etkinliği  ‘Sanat Festivali’ şeklinde de düzenlemeyi düşünür müsünüz?

Neden olmasın… Kültür Festivali’ni hazırlarken kültür aktiviteleri ile haşır neşir olan bir grup konuyu ele aldı. Kısa sürede uzun yol kat ettiler. Umarız ki Kültür Festivali gelenekselleşir. Sanat Festivali yapmayı düşündüğümüz zaman konusunda uzman kişilere danışmayı isteriz. Bize yardım edeceklerine eminiz.

Samimi yanıtlarınız için çok çok teşekkür eder, Kültür Festivali’nde buluşmamız umuduyla kolaylıklar dilerim.