100 YILIN SANATÇILARI SERGİSİ: Altmış sanatçıdan eğitime ortak destek

Türk Musevi Cemaati’nin 60 sanatçısının ortak imzasıyla yaratılan 100 Yılın Sanatçıları Sergisi’nin açılışı 8 Aralık Perşembe günü eski Matsa Fırını’nda gerçekleşti. Farklı disiplinlerde üretilen 170 eserin yer aldığı sergiden elde edilen gelir eğitime aktarılacak.

Mois GABAY Toplum
14 Aralık 2011 Çarşamba

8 Aralık Perşembe akşamı Türk Musevi Cemaati’nin her biri kendi alanında gerek profesyonel, gerekse amatör 60 sanatçısı eski Matsa Fırını olan mekânda projenin esas amacı olan eğitime destek için buluştular. Farklı disiplinlerde üretilen ve her biri kendi sanatçısının gönül arzusuyla oluşan toplam 170 yapıt sanatseverler ile ilk buluşmasını yaşarken eserlerin satışı ise internet üzerinden Beyaz Müzayede organizasyonuyla “Sanal Müzayede” olarak gerçekleşiyor. Fakirleri Koruma Derneği’nin gerçekleştirdiği bu projenin amacı bir yandan değerli sanatçıların yapıtlarını toplumla buluşturmak aynı anda da geleceğe ışık tutacak gençlerin ihtiyaçlarına ön ayak olmak. Nitekim üç ayrı kuşağın eserlerinin toplumla buluştuğu gecede, toplum olarak iyi tanınan sanatçıların yanı sıra genç yeteneklerin de eserlerini paylaşması bunun bir göstergesiydi. Bir taraftan kendilerini cemaatin yakından tanıdığı Habib Gerez, İzzet Keribar, Nadia Arditti gibi adını sayamadığımız birçok sanatçının eserleri diğer tarafta ise genç kuşaktan Belin Rodikli, Nitsa Samur, Nensi Azarbad gibi sanatçıların eserleri aynı çatıyı belki de ilk kez paylaşmaktaydı. Sergideki eserler resim, heykel, seramik, fotoğraf, karışık teknik, takı, karikatür, model tasarım, gibi yapıtlardan oluşmaktaydı. Karikatür kategorisinde Şalom gazetesi Karikatüristleri İzel Rozental ve İrvin Mandel’in eserleri de bu sergiyle okuyucusuyla canlı olarak buluşmuş oldu.

Serginin açılış günü sanatseverler bir yandan farklı odalarda ve ana mekânda eserleri incelerken aynı anda canlı müzik dinletisi ve yapılan ikramlar ile keyifli vakit geçirdiler. Çoğunluğu sanatçılar ve yakınlarının oluşturduğu açılıştan sonraki günlerde serginin toplum tarafından da gezilmesi bekleniyor. Resim alanındaki çalışmalardan Moris Sabaner’in biyografisinde en büyük hayalinin “çocuklarının ve torunlarının ilerde resimlerini evlerinin duvarlarına asmak” olarak belirtmesi bile tüm sanatçıların amatör ruhla aslında ne kadar büyük bir çalışmaya imza attıklarının bir göstergesiydi.

Serginin İstanbul temalı resim ve fotoğraf çalışmaları ise kendini evinde ya da ofisinde gerçek İstanbullu hissetmek isteyen sanatseverlerin kaçırmaması gereken eserleri barındırıyor.

Perşembe akşamı Fakirleri Koruma Derneği ve bünyesindeki fedakâr sanatçıların başlattığı ve topluluğumuzun tüm üyelerine açık hedeflenen bu girişim ile Matsa Fırını bugüne kadar görülmemiş bir çehreye bürürken sergiye katılan herkes bu zincirin bir halkası olmanın haklı mutluluğunu taşımaktaydı.

Sergi çıkışı bir yanda Galata Kulesi diğer yanda uzaklardan yüzünü gösteren Tarihi Yarımada ve Beyazıt Gözlem Kulesi, çocuklarına Matsa Fırını’nın hikâyesini ve eski günleri aktaran anne, babaların mutluluğu ile Şair Ziya Paşa Sokak bir akşamlığına bile olsa geçmişe doğru bir yolculuğa çıkmıştı. Genç yeteneklerin aynı çatı altında diğer kuşaklarla birleştiği, tarihi mekânların anlamına uygun etkinliklere ev sahipliği yaptığı ve tek sesle ortak hedefe doğru yol alınan nice etkinliklere… 

Katkıda bulunan herkese sonsuz teşekkürler…