Yahudilikte temel kavramlar Omer -3

Yusuf BESALEL Kavram
2 Mart 2011 Çarşamba

OMER MÜDDETİ: Pesah ile Şavuot  Bayramları arasındaki devreye Omer günleri denir. Hamursuz Bayramı’nın ikinci gecesinden (Omer’in Mabet’e götürüldüğü) andan itibaren 49 gün (veya 7 hafta) sayılır. 50. gün Şavuot Bayramı’dır. Omer; karanlık olunca ve ayakta sayılır, Omer sayımı bir Tora emridir.

OMER’İN KURALLARI: 1. Omer, yıldızlar çıktıktan sonra Arvit’in sonlarına doğru sayılır. Ancak bu saatte saymamış bir kişi gün doğana kadar sayabilir. Omer’i yıldızlar çıkmadan önce saymış olan bir kişi,  yıldızlar çıktıktan sonra bir kez de berahasız saymalıdır.

2. Sinagog’da önce Hazan Omer’i sayar, ardından halk hep birlikte Omer’i sayar.

3. Unutup tüm gece boyunca Omer saymamış bir kişi, ertesi gün güneş batana kadar berahasız olarak sayar ve diğer günler beraha ile saymaya devam eder. Ancak güneş batımına dek de saymadığı takdirde, diğer günler de berahasız olarak saymalıdır. Ama “nasılsa beraha ile sayma hakkımı kaybettim” dememeli ve “saymalıdır”. Böyle bir kişi, başkalarının bu konudaki yükümlülüğünü yerine getirmek üzere Hazan olamaz.

4. Yanlış Omer sayan bir kişi, bunu farkedip, ertesi gün güneş batımına dek berahasız olarak doğru günü saymadğı takdirde bundan sonra beraha söylemeden saymalıdır.  Kadınlar Omer saymaktan muaftırlar. Bu yüzden saymak istedikleri takdirde beraha söylemeden saymalıdırlar. Kadınların, Omer gecelerinde iş yapmamaları geleneği de yaygındır. (160)

devam edecek...

Kaynakça: “Yahudilik  Ansiklopedisi”, Cilt I, II, III  Yusuf Besalel