2008 Nobel Ekonomi Ödülü Paul Krugman’ın

2008 Nobel Ekonomi Ödülü’nü 1953 doğumlu, Amerikalı dünyaca ünlü ekonomist, Amerikan Princeton Üniversitesi profesörü ve New York Times Gazetesi editörü, Paul Krugman aldı

Nur ŞAUL BARAKAS Ekonomi
22 Ekim 2008 Çarşamba

Paul Krugman, yazarı olduğu New York Times gazetesinde, geçen yıl,  Amerikan borsasında çöküş yaşanacağı tahmininde bulunmuştu. Krugman global ticaret konularında dünyanın önde gelen ekonomistlerinden bir tanesi olarak gösteriliyor. Serbest ticaret, küreselleşme ve şehirleşmenin lokomotifleri üzerinde pek çok çalışmaları bulunan Krugman, mali krizden çok tedirgin olduğunu ve ekonomistlerle siyasetçilerin nasıl bu denli kör olabildiğine şaşırdığını yazılarında ifade etti. Basına yaptığı açıklamada Krugman, “Krizlerden korunmak için 30'lu yıllarda uygulamaya başladığımız koruma sistemini temelden yıkan bir mali sistem yarattık. Koruma önlemlerini aşarken yeni bir krize yelken açtığımızın farkına varmalıydık” dedi.

Krugman, ABD’de resesyonun Ocak 2008’de başladığını ve Temmuz 2010’a kadar devam edeceğini öngörmüştü. Dünya ekonomisinin uzun süreli bir durgunluğa (resesyon) girebileceğini ancak çöküşten kurtulabileceğini söyledi. Şu anda 1990’larda Asya’yı vuran kriz kadar ciddi bir krize tanıklık edildiğini, bu krizin ‘Büyük Buhran’ı andırdığını ifade etti.  Krugman, “Bir durgunluğa gidiyoruz ve belki bu uzun sürebilir, ancak muhtemelen çöküş olmayabilir” diye konuştu.

İsveç Bilimler Akademisi ise Krugman’ı, ekonomik aktivitenin lokasyonu ve ticaretin yapısı konusundaki analizlerini, ekonomi coğrafyası ve uluslararası ticarette bazı ülkelerin niçin baskın olduğunu açıklamaya yardımcı olan çalışmasından” dolayı ödüle layık gördüğünü açıkladı. Krugman, ödülle birlikte 1.4 milyon dolar para alacak.

Krugman, ABD Başkanı George Bush yönetiminin ekonomi politikalarını mevcut finansal krize yol açmakla eleştiriyor. Paul Krugman, krizden çıkabilmek için bütçe açığını düşünmek yerine ilk etapta kamu harcamalarının artırılmasını önerdi.  18 Ekim Cumartesi günkü köşe yazısında krizden çıkmak için ABD yönetimine çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Bankacılık sistemini kurtarmayı planlayan 700 milyar dolarlık planı doğru bulan Krugman, makalesinde, "Şu anda gazete başlıklarını dengesiz giden borsa belirliyor. Ama önemli olan reel ekonomidir. Bankaları kurtarma planı yalnızca atılacak ilk adım olarak planlanmalıdır. Finansı olmayan bir ekonomi umutsuz biçimde yardıma muhtaç hale gelir" diye yazdı.

"ABD'DE İŞSİZLİK

% 8'İ GEÇEBİLİR"

Politik rant açısından hükümet harcamalarına karşı çıkmanın ve mali disiplinden bahsetmenin son derece popüler olduğunu belirten Paul Krugman, "Ancak, bugün giderek artan kamu harcaması doktorun reçetesinde tavsiye ettiği şeydir, bütçe açığı ile ilgili endişeler ve kaygılar şimdilik rafa kaldırılmaldır" dedi. Bütün göstergelerin ekonomideki yavaşlamanın uzun ve zorlu geçeceğini gösterdiğini belirten Krugman, işsizlik oranın yüzde 8'in bile üzerine çıkabileceğini kaydetti.

Resesyonun 25 yılın en kötüsü olabileceğinin altını çizen Nobel ödüllü iktisatçı, kredi piyasaları normale dönse bile emlak piyasasındaki durgunluğun devam edeceğini kaydetti.  Paul Krugman köşesinde ABD'nin Japonya gibi kayıp bir 10 yıl yaşayacağı ile ilgili endişelerin çok yaygın bir hale gelmiş olmasına karşın Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını düşürerek bu durumu tersine çevirme imkânının bulunduğunu yazdı. Ancak bu durumun beklendiği kadar çabuk olamayabileceğini belirten Krugman, kimsenin Fed Başkanı Ben Bernanke'den bir anda bu durumu tersine çevirmesini beklememesi gerektiğini çünkü Bernanke'nin yapabileceklerinin sınırlı olduğunun altını çizdi.