Şalom 60. yil etkinliklerinde Fotoğraf yarişmasinda sona doğ

Şalom`un 60. yıl kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen “Barış” temalı fotoğraf yarışmasına katılan eserler geçtiğimiz hafta içinde değerlendirildi. Yarışma hakkında jüride görev alan Şalom temsilcisi Rubi Asa ve Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar`dan bilgi aldıkEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Şalom’un 60. yıl kutlamaları kapsamında neden bir fotoğraf yarışması düzenlendi?
İzzet Keribar: Fotoğraf yarışmalarını,  ülkemizde genç nesle ulaşmanın en güzel yollarından biri olduğunu düşünüyorum. Dijital fotoğrafçılık çıktığından beri, fotoğrafçılık büyük bir artış gösterdi. Kanımca bu eğilim sürüp gidiyor. Bütün kuruluşlar  fotoğraf yarışmalarıyla  kısa yoldan insanlara ulaşmaya çalışıyor ve başarıyorlar.  Şalom’un  da bundan istifade etmesi gerekirdi.  Hem biz fotoğrafçılar olarak bundan memnun oluyoruz, hem de firmalar böylelikle kendi seslerini duyurmayı başarıyorlar.  Şalom 60. yılını kutlarken fotoğraf yarışması düzenlemesi gibi bir etkinliğe teşebbüs etmesinden daha iyi bir girişim düşünemiyorum. Ancak başından beri söylediğimiz gibi konu zor.

Şalom’un bir gazete olduğunu  göz önüne alırsak, fotoğrafın  haberi tamamlama ve destekleme  gibi bir özelliği var. Bu düşünce  fotoğraf yarışmasının onay görmesini tetiklemiş  olabilir mi?
Rubi Asa: Şalom’un bir basın kuruluşu  olması da kararı tetikleyen unsurlardan biri olabilir. Şalom Gazetesi yönetim kurulu 60. yıl etkinlikleri kapsamında yapacağı faaliyetleri düşünürken 60 yıllık bir gazete yayın hayatının sürekliliğini ve kurumsallığını  vurgulayacak bir mesaj getirmek istendiği zaman ilkin bir  panel, akabinde büyük ilgi görebilecek bir fotoğraf yarışması yapılması kararlaştırıldı.  Burada  “Şalom” kavramını  “Barış” kavramıyla,  desteklemeyi hedefledik. Bu nedenle  konu başlığı üzerinde  çok tartıştık. Fotoğrafın gerçeği yansıtması açısından ve görünenin ardındaki  gerçeği gösterebilecek bir sanat yapıtı olduğunu düşünecek olursak, sanatın da buradaki habercilik kavramı kadar önemli olduğunu da konseptin içine sokmak istedik.

Konu başlığı olarak “Barış” seçildi.  Bunun özel bir nedeni var mı?
RA: Özel bir nedeni yoktu. Başlık konusunda jüri üyelerinin de fikirlerini almak istedim. Yönetim kurulunda da çok farklı fikirler vardı. Fakat Şalom’un bizlere evrensel bir barışı sembolize etmesinden dolayı “Barış”, bence yayın sürekliliğinin içinde Şalom’a farklı bir boyut kazandıracaktı. Somut bir başlık olmadığından, fotoğraflandırılması güç bir konu ama bence değer bir konu idi.

Jüri üyelerini tanıyabilir miyiz?
İzzet Keribar, Yusuf Tuvi, Ersin Alok, Nadir Ede, ayrıca bugün aramızda bulunan  Federasyon temsilcisi Serdar Akyar’ın da standardın oluşması adına büyük yardımları oldu.

Yarışma hakkında bilgi verir misiniz?
İK: Yaklaşık 250 fotoğraf geldi. Bu jürisinde bulunduğum diğer yarışmalarla karşılaştırıldığında büyük bir rakam değil. Buna neden olarak : yarışma konusunun tam olarak anlaşılmaması demeyeceğim ancak bulunması ve ortaya çıkarılması epey zor bir konu. Çünkü barış, savaştan sonra gelir. Türkiye, her zaman barış içinde yaşayan bir ülke. Savaştan sonra barış geldiğine göre öyle bir yerde  bulunmak gerekiyor. Ya da savaşı-  barışı bir yana bırakıp sembolik düşünürsek; şimdiye kadar anlaşamayan ama artık birlik içinde yaşayan nesneler bulmak lazım. Bu insan, hayvan, doğa olabilir…

Her yerde  Barış vardır. O halde kısıtlayıcı bir konu başlığı değil…
İK: Kendinizi fotoğrafçının yerine koyun. Her şeyde barış … Göz attığım  fotoğrafların birinde zırhlı bir aracın  önünde masum görünüşlü bir hanım var. Çok güzel bulmuş benim aklıma gelmemişti. Demek ki ben zor bir konu olduğunu düşünmüşsem de sanıldığı kadar zor değil. Geçenlerde  su ve küresel ısınma ile ilgili bir yarışmaya 2- 3 bin kadar fotoğraf katıldı. Şalom’un düzenlediği yarışmaya  onda biri kadar katılım olduysa da, Şalom’un bu 10 yıl içinde yaptığı ikinci yarışma olduğunun altını çizmek gerekiyor.  Bunu 60. yıl ile kısıtlamayalım, diğer yıllarda da tekrarlansın hatta geleneksel bir yarışma olursa, Türkiye’de yapılan en popüler yarışmalardan biri haline gelir diye bir ümidim var. Fotoğraf yarışmaları düzenleyen diğer firmalar bunu gelenekselleştiriyorlar.  Belki ileride bu uluslararası bir yarışmaya dönüşür, neden olmasın.  Ciddi bir şekilde düşünülmesi gerek…

Yarışma  kategorilerden oluşuyor?
Renkli baskı, siyah- beyaz ve dijital olarak üç kategoriden oluştu.  Her kategori için birinci, ikinci, üçüncü ve bir de mansiyon ödülü verilecek.