Sosyal medya platformları antisemit söylem şikâyetlerine tepkisiz

Yayınlanan yeni bir rapora göre sosyal medya platformları kullanıcılar tarafından şikâyet edilmelerine rağmen antisemit içerikli söylemlere karşı bir eylemde bulunmuyor.

Dünya
11 Ağustos 2021 Çarşamba

Nefret suçlarını takip eden gözlemci gruplar, Yahudilere yönelik nefreti içerikli söylem şikâyetlerinin yüzde 84’ünün Facebook, YouTube, Instagram ve TikTok tarafından dikkate alınmadığını açıkladı.

İngiliz ve ABD’li kâr gütmeyen bir organizasyon olan Dijital Nefrete Karşı Durma Merkezi (CCDH) bundan altı hafta öncesine dek Facebook, Twitter, Instagram, YouTube ve TikTok platformlarında karşılaştıkları Yahudi karşıtı nefret içerikli olayları resmi kanaldan şikâyet etmelerine karşın yüzde 84’ü hakkında hiçbir yasak getirilmediğini açıkladı. Merkez, geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Koruma Yetersizliği’ raporunda bulgularının, antisemitizm ile savaş konusunda ciddi ve sistemsel bir eksikliği gösterdiğini açıkladı. CCDH’nin CEO’su İmran Ahmed araştırmalarının algoritma veya otomasyon ile ilgili olmadığını, sosyal medya şirketlerinin insan moderatörler uyarıldığında bile bağnaz kişilerin hesaplarını açık tutmalarına ve kustukları nefretin online görülmesine izin verdiklerini açıkladı.

Ahmed, kimsenin sosyal medya platformlarında Yahudileri taciz etme, çevrimdışı zararla sonuçlanacak nefret söylemleri içeren hesaplara sahip olma hakkına sahip olmaması gerektiğinin altını çizdi.

CCDH bu sene 18 Mayıs’tan 29 Haziran’a kadar 714 iletiyi bildirmesine rağmen bunların ancak altıda birinin hesabı silindi ya da iletileri kaldırıldı. CCDH’ye göre bu iletiler takribi 73 milyon beğeni aldı.

Facebook, bildirilen 129 antisemit iletiden ancak 14’üne karşı bir eylemde bulundu. Twitter 137 rapordan 15’ine, TikTok 119’a karşı 22’sine, Instagram 277’nin 52’sine ve YouTube 52 şikâyetin 11’ine karşı eylemde bulundu.

Bu beş sosyal medya devi kendilerine rapor edilen Holokost inkârı iletilerinin yüzde 80’ine, kan iftirası içeren iletilerin yüzde 74’üne, Yahudilere karşı ırkçı karikatürlerin yüzde 70’ine ve neo-Nazi iletilerin de yüzde 70’ine müdahale etmedi.

Özel bir durumda CCDH Facebook’a Holokost’u inkâr eden bir makalenin viral ileti haline geldiğini rapor etti ancak Facebook makaleyi kaldırmadı ve sadece yanlış bilgi olarak işaretledi. CCDH’ye göre, Facebook’ta makale 246 binin üzerinde beğeni, yorum ve paylaşım aldı.

Yahudilerin küresel finansı, politikayı ve dünyayı yönettiklerini iddia eden komplo teorileri içeren diğer antisemit söylemler CCDH tarafından rapor edilmesine rağmen sıradan kabul edildi ve yüzde 92’si açıkça antisemit karikatürler içermesine rağmen kulak arkası edildi.

Rapora göre TikTok doğrudan Yahudi kullanıcıları, Holokost inkârı gibi ırkçı mesajlarla taciz eden hesapların ancak yüzde beşini kapattı.

“Sosyal medya ırkçılar için komplo teorilerini ve nefret dolu söylemlerini normalleştirerek, sonuçları olmadan, korkmadan açıklayabilecekleri güvenli bir mecra oldu” diyen Ahmed “Bu nedenle sosyal medya Yahudiler için olduğu kadar, kadınlar, siyahiler, LGBT ve Müslümanlar için gittikçe daha da tehlikeli bir hal alıyor” açıklamasında bulundu.

Facebook Sözcüsü Dani Lever New York Times’a verdiği cevapta “Facebook’ta antisemitizm ile savaşta bir ilerleme kaydetmiş olsak bile görevimiz asla bitmeyecek. Tüm dünyada yükselen antisemitizmin bilincinde olan politikamızla önemli eylemleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi. İngiliz Guardian gazetesine göre Facebook’un sahibi olduğu Instagram’dan herhangi bir yorum gelmedi. Gazeteye göre Twitter sözcüsü daha etkin olmaları gerektiğinin bilincinde olduklarını ve gelen geri bildirimleri daha çok dikkate almak için çaba göstereceklerini açıkladı.

TikTok ise antisemitizmi lanetleyerek toplumu nasıl ileriye götürecekleri ve koruyacakları konusunda ısrarcı olduklarının altını çizdi. YouTube ise nefret söylemi konusunda belirgin bir ilerleme kaydettiklerini ancak bu sürecin devam edeceğini ve gelecek her türlü geri bildirimi değerlendireceklerini açıkladı. CCDH nefret söylemlerini ayıklayacak moderatörlerin işe alınıp eğitilmesi gerektiğini ve bu türden iletilerin kesilmesi için, paylaşımları yapanlara karşı maddi cezaların getirilmesini önerdi. Teknoloji şirketlerinin, platformları ılımlı hale getirmek için hali hazırda gösterdikleri çabaların açıkça yetersiz olduğunu ifade eden CCDH, antisemitizme kendini adamış grupların kapatılmasını da önerdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün