İklim bilimcileri uyardı: "Körfez Akıntısı´nın durması iklim felaketine yol açacak"

İklim bilimciler, Körfez Akıntısı´nın (Gulf Stream) durmasına dair uyarı işaretleri tespit etti ve bunun iklim için ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Dünya
9 Ağustos 2021 Pazartesi

Nature dergisinde yayımlanan  "Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımının (AMOC) Çökmesi İçin Gözleme Dayalı Erken Uyarı Sinyalleri" başlıklı araştırmada, Gulf Stream’in durmasının, sadece Kanadalılar için değil, dünya çapında yüz milyonlarca insan için ‘ciddi iklim felaketi’ anlamına geleceği uyarısında bulunuldu.

Artan sera gazı emisyonları nedeniyle atmosfer ısındıkça altındaki okyanus yüzeylerinin daha fazla ısı tutacağı belirtilen araştırmada, sistemin olası çöküşünün ise dünyanın hava sistemleri için ciddi sonuçlar doğurabileceği kaydedildi.

Araştırmanın başyazarı Almanya'daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsünden Dr. Niklas Boers, dünyanın ana dolaşım sistemlerinden biri olarak tanımladığı akıntının, şu anda son 1000 yılın en zayıf noktasında olduğuna dikkati çekti.

Toronto Üniversitesi’nden Prof. Kent Moore da Global News'e yaptığı değerlendirmede, akıntının azalan gücünün, sadece Kanada'nın kıyı toplulukları için değil, dünya çapında potansiyel olarak yüz milyonlarca insan için korkunç sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Akıntının durması, Avrupa'nın kış mevsimini çok daha sert geçirmesi, ABD'nin doğu kıyılarında su seviyelerinin hızlı bir yükselişi ve hayati öneme sahip tropikal yağmur düzenlerinin bozulması anlamına geliyor. Yeni araştırmalara göre akıntının kuvveti milattan önce 400'lü yıllarla karşılaştırıldığında yüzde 15 daha düşük. Bu sıra dışı sapmanın sebebi ise büyük oranda insan kaynaklı küresel ısınma.

Felaketi mühendislik teknikleri ile önlemenin imkânsız olduğuna işaret eden Moore, tek çarenin küresel ısınmanın etkilerini azaltmak olduğunu ifade etti.

Moore, "Sıcaklıkları bugün olduğu gibi tutsak bile Grönland sadece sıcak olduğu için erimeye devam edecek. Bu nedenle Grönland'ın ısınmasını önlemek için karbondioksit kullanımımızı azaltmamız gerekiyor. Gerçekten feci bir iklim felaketi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün