Beş İsrailli bilim insanı balinalarının dillerini anlamaya çalışacak

Beş İsrailli, gezegendeki en büyük beyinlere sahip ispermeçet balinalarının dilini anlamayı amaçlayan öncü bir araştırma projesine davet edildi.

Dünya
27 Nisan 2021 Salı

Project CETI adındaki proje, balinaların iletişimini dinlemek ve tercüme etmek için son teknoloji robotik uygulamalarla çalışan, kar amacı gütmeyen bir organizasyon ve disiplinler arası girişim olarak nitelendiriliyor. 

Akdeniz'de, genellikle Türkiye'nin batısından bulunan ispermeçet balinaları şubat ayında İsrail'in kuzeyindeki Nahariya şehri açıklarında da görüldü. 

Projenin liderlerinden biri, "Bu memeliler, diğer balinalarla birlikteyken çeşitli frekanslarda klik sesi çıkarırlar. Soru şu ki, bu sadece basit bir kod mu yoksa gerçek bir dil mi? Şu anda veri tabanımız bu sorunun cevabını bilecek kadar kapsamlı değil. Bu seslerin kullanıldığı bağlam hakkında yeterince veri toplarsak ve bu seslerin arkasındaki davranışlarını ve motivasyonlarını anlarsak, bir algoritma geliştirebileceğimizi fark ettik. Bu onların özgün bir dile sahip olup olmadıklarını belirleyecektir" dedi. 

Uluslararası projenin başında, aynı zamanda National Geographic için bir kaşif olan, New York City Üniversitesi'nde Çevre Bilimleri profesörü David Gruber yer alıyor. 

Projeye katılan İsrailli bilim insanları ise şu isimler oldu: 

Projenin baş akustik danışmanı Hayfa Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü'nden Dr. Roee Diamant, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri profesörü İsrailli Amerikalı Prof. Shafi Goldwasser, İsrail Technion Teknoloji Estitüsü’nden doktorasını almış, Grafik Öğrenme Araştırmaları Direktörü, Profesör Michael Bronstein ve Hayfa Üniversitesi  Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Leon Charney. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün