Protestolar 19. haftasında, Rabin’i anmak için birleşti

İsrail’de her hafta olduğu gibi bu cumartesi akşamı da Başbakan Benyamin Netanyahu´ya karşı düzenlenen protestoların 19. haftasında, Kudüs ve Tel Aviv´de binlerce kişi yine sokaklara döküldü. Gösteriler bu kez, 5 Kasım 1995 tarihinde öldürülen Başbakan Yitzhak Rabin´e düzenlenen suikastın 25. yıldönümü münasebetiyle düzenlendi.

Elda SASUN Dünya
4 Kasım 2020 Çarşamba

Kara bayraklar, korna ve düdüklerle yürüyen protestocular, “Ulusal kışkırtıcı, halkın çeşitli kesimleri arasında nefreti kışkırtmaya bu hafta da aynen devam etti. Bu hafta da yine sadece kendisi ile meşguldü. Her zaman olduğu gibi suçlarından dolayı adaletten kaçmakla meşguldü. Netanyahu'yu değiştirmedikçe İsrail Devleti iyileşemeyecek ve birbirine bağlanamayacak. Başbakan, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, bu ülkeye yaşamını adayan Rabin’in cinayetini hüzünle andığımız bu günlerde, tekrar seçim ve Netanyahu'yu yollama zamanı” sloganları attılar.

Kudüs, Balfour'da Sion Meydanından yapılan yürüyüşün sonunda yaklaşık 6 bin kişi protesto mitinginde “Hükümeti devireceğiz” ve “Tek blok olup, birlikte kazanacağız” sloganları ile yürüdüler. Yediot Ahronot gazetesinin sitesinde yayınlanan bilgilere göre ilerleyen saatlerde bazı protestocular polisle çatıştı ve altı kişinin tutuklandı.


Ünlü sanatçı Rivka Michaeli, Tel Aviv Rabin Meydanında da toplanan halka, "Burada başbakanımız suikasta kurban gitti ve onunla birlikte, umudumuz /Tikva da katledildi. Rabin'in mirasına, unutulmayacak bir liderin mirasına sadık kalmak istiyorum. Onun mirası barış/ şalom’du... Buradayım çünkü çeyrek asır önce öksüz kaldık” dedi.
Başkentteki protestolara, ülkeye ünlü sanatçılar yetiştiren Banai Ailesinden oyuncu ve komedyen Orna Banai da katıldı. Ağır ithamları ile söz alan Banai, "Yishak, seni özlemediğimiz bir gün dahi yok. Seni nasıl öldürüldüler ve iktidara geçtiler. 25 yıl geçti ve senin için hain diye bağıranların arasında balkondan protestocuları izleyen aynı adam hâlâ o balkonda, oradan asla inmedi. Halkı bölüme ve kışkırtma onun hayatının mesleği” dedi. ‘Kumi Israel / Ayağa Kalk İsrail’ gençlik hareketi ise, “Biz 95 kışının (kasım ayının) çocuklarıyız, şu an normal bir yaşam için umudunu yitirmiş bir ülke, birbiri ile çatışan bir topluma dönüştük. 25 yıl önce Başbakan Yitzhak Rabin'in suikastı İsrail toplumunda derin bir yaradır. Bu zor zamanda, aramızda daha fazla savaşa değil, içimize barış getirecek uzlaşma ve yakınlaşmaya ihtiyacımız var. Tarihi ve kritik bir zaman noktasında bulunuyoruz, bugün sokaklarda bir umut ruhunu estiren protestolar, gerçek bir kültürel ve sosyal iyileşme süreci üretecek tek dayanağımız, protesto kazanacak. Umutsuzlar, umut biziz (Anahnu HaTikva)” dediler.
Şehir panoları ve Digital Tel Aviv (Belediyenin düzenli dijital bilgilendirme kanalı) kanalında, Tel Aviv-Yafo Belediyesinin, Başbakan Yitzhak Rabin’i ölümünün 25. yılında anmak amacıyla 5 – 11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek ücretsiz Rabin Anıtı Turlarının bilgilendirmesini paylaşıyor. Belediye, Yitzhak Rabin Merkezi ve Müzesi ile işbirliği içinde, suikast ve bunun İsrail demokrasisi için sonuçlarını içeren bilgileri erişilebilir hale getiriyor. Belediye Rabin anısına, onun ismi verilen Kikar Rabin’de bulunan belediye binasının önünde, Rabin’in son konuşmasının gerçekleştiği sahnede, nutkunu okuyup neşe ile basamaklardan inerken, tam cinayete kurban gittiği yerde kurulan anıtı ziyaret etme deneyimini geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim projesine girişti.
Tel Aviv-Yafo Belediyesi, Rabin'e düzenlenen suikastın 25. yıldönümünü ve o döneme ait anıları gençlerle paylaşabilmeleri için o günlerin ‘Mum Gençliği’ni veya diğer bir deyişle, o hafta sabahlara kadar Rabin’in öldürüldüğü yere gelip mum yakan binlerce genci, 25 yıl sonra tekrar toplamak için seferber oldu.

 

Tel Aviv - Kikar Rabin Meydanında Rabin anısına 25 bin mum yakıldı (1 Kasım)

Proje için üretilen özel filmler ve dönemin kişisel fotoğraflarının kullanılmasıyla gönüllüler, kişisel hikâyelerini anlatacak, cinayetin yarattığı çatlağı ile bunun demokrasi ve İsrail toplumu üzerindeki etkilerini anlatacaklar.
Etkinliği iyi hatırlayan ve kişisel deneyimlerini paylaşmak isteyen kişilerle bir toplantı koordine edilecek ve bunun hakkında sohbet edecekler.
Her akşam, Rabin cinayetinin yıldönümü münasebetiyle anıtta bir tur düzenlenecek. Tur İbranice ve İngilizce yapılacak.
Heykeltıraş Yael Ben-Artzi tarafından tasarlanan Rabin Anıtı, Rabin’in toprakla hissettiği bağı simgeleyen Golan Tepelerinden on altı taştan oluşuyor. Taşların ortasında sürekli yanan bir ışık, ateşi andıran bir tasarım yer alıyor. Ayrıca adeta bir anı defterini yansıtan,
cinayetten sonra günlerce yas tutan gençler tarafından sprey boyayla boyanan duvar grafitlilerin bir kısmı, o zamanlar birçok kişinin hissettiği bir hatıra olarak yakındaki duvarlarda korundu.
Belediye ayrıca tam bir deneyim için Yitzhak Rabin Merkezini ziyareti öneriyor. Müze, benzersiz ve büyüleyici bir mozaik olarak ülkenin hikayesine paralel yaşamı olan  genç Yitzhak Rabin'in hikayesini ziyaretçilerin önüne seriyor. Rabin Merkezi ve Müzesi ile yazımı 21 Ağustos 2019 tarihli yazımda bulabilirsiniz (https://www.salom.com.tr/haber-111538-tarihe_yazilan_koskoca_bir_yasam_ve_bir_muze.html)

Rabin’i devletin resmi anma gününde yaptığı konuşmada hükümet ortağı Benny Gantz, ülkedeki tüm vatandaşlara ve Rabin ailesine de hitap ederek, “Rabin’i anmanın en saygın yolun onun vasiyeti olan barış yaparak olmalı” dedi. “Bu ülkenin güvenliği için bir ömür boyu çalışmış ve de ülkede herkesten çok barışı istemiş lider olan Rabin, yaşasaydı Arap ülkeleri ile yapılan barış ve ticari anlaşmalardan çok mutluluk duyardı. Bununla birlikte kendi aramızda, evimizde olanlardan çok endişe duyardı. Eğer Rabin’in vasiyetini yerine getirmek istiyorsak gelin hep beraber kendimize ‘25 senede nereye geldik? Ne istiyoruz?’ sorusunu soralım” dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün