Miss Irak cesur paylaşımlara devam ediyor

Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmanın ardından Irak vatandaşlığından çıkarılmakla tehdit edilen 2017 Irak Güzeli Sarah İdan, cesur hareketlerine Miss İsrail ile arkadaşlığını gösteren bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşarak devam etti.


Selin KANDİYOTİ Kültür
4 Eylül 2019 Çarşamba

Görevi Birleşmiş Milletler’in performansını izlemek olan Cenevre merkezli sivil toplum örgütü UN Watch yakın bir geçmişte Miss Universe 2017 Irak güzeli Sarah İdan’ı barış elçisi olarak seçti. Sarah İdan 3 Temmuz 2019’da Cenevre’de BM İnsan Hakları Konseyinde yaptığı konuşmada Arap ülkelerini İsrail’i eleştirdikleri için kınamış ve antisemit olduklarını söylemişti. Konuşmasının ardından Irak Hükümeti Güvenlik ve Savunma Komitesi eski güzelin vatandaşlığının geri alınması ve konuşmasının ‘suç’ olarak addedilmesi çağrısında bulundu. 2017’de İsrail güzeli ile fotoğrafını paylaştığı için ülkesine dönmeye korkan İdan’ın vatandaşlık durumu belirsizliğini koruyor. Sarah İdan’ın Miss Israil Adar Gandelsman ile dostlukları güzellik yarışmasından sonra da devam etti. En son geçen hafta ikili Londra’da bir araya geldi ve Twitter’da paylaştıkları resmin altına takipçilerinden yorum istedi. Gelen yorumlardan bazıları şöyle oldu: “Güzellik, cesaret ve zeka”, “İsrail-Irak işbirliği hiç bu kadar güzel olmamıştı”, “Şalom ve selam”, “İki devletli çözümün mümkün olduğuna şimdi inandım”, “Kuzenler olması gerektiği gibi anlaşıyorlar”, “Ortadoğu’nun en iyi hali”.

Geçtiğimiz yıl Irak güzeli İsrail’i ziyaret etmiş, Gandelsman ile birlikte Kudüs’te bir çarşıda gezerlerken Irak kökenli Yahudilerle Arapça sohbet etmişti. İdan, Gandelsman ile güzellik yarışmasında ilk tanıştıklarında Gandelsman’ın ondan çekindiğini fakat sonra birbirlerinden kopamadıklarını anlatmıştı.

 

 

BM İnsan Hakları Konseyine davet edilen İdan’ın konuşma metni şöyleydi:

“İki yıl önce, Dünya Güzellik Yarışması Miss Universe’de Irak’ı temsil ettim. Miss İsrail ile sosyal medyada bir fotoğraf yayınladım.

Bunu kaldırmam ve İsrail politikalarını kınamaya zorlanmam söylendi. Ölüm tehdidi aldım. O zamandan beri artık vatanıma geri dönemiyorum.

Irak hükümeti neden tehditleri kınayamadı veya konuşma özgürlüğümü koruyamadı?

Araplarla İsrailliler arasındaki mesele politikadaki anlaşmazlıkların ötesine geçiyor; Müslüman ülkelerde öğretilen ve antisemit olan inanç sisteminin kökünde yatıyor.

Ne yazık ki, nefret ve hoşgörüsüzlük önyargılı medya tarafından pekiştiriliyor. Geçen ay haberleri izlerken, neden Hamas terör örgütünün bir hafta sonunda İsrail sivillerine yaklaşık 700 roket attığını ya da Hamas’ın Gazze’deki Filistinlileri insan kalkanları olarak kullandığını hiç bildirmediler?

Neden Hamas’ı saldırıları başlattığı için asla kınamıyorlar?

Bunun yerine, sadece İsrail karşılık verirken ve meşru müdafaa yaparken ölen insanları gösterip İsrail’i suçluyorlar.

Barışı savunduğum için bir hain olarak adlandırıldım. Neden görüşlerimi sormak için tek bir Arap medya organı aramadı? Bunun yerine ifadelerimin yanlış çevirilerini yayınlıyorlar.

Arap ülkelerine, bugün İsrail ile terörist milislerden çok daha fazla ortak çıkar paylaştığınızı hatırlatmak isterim.

Her iki devlet için de barış görüşmesi Arap davasına ihanet etmek değil, anlaşmazlığı ve acıları sona erdirmek için hayati bir adım.

Teşekkür ederim.”

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün