Raysa Büyükbahar*
Haziran ayı geldi bile! Okullar kapanıyor, çocuklarımız heyecan ve neşe içinde. Aileler ise biraz endişeli. Neden mi? Çünkü okullar kapanınca rutin, düzenli yaşantıdan daha düzensiz bir yaşantıya geçiş oluyor. Çocuklar daha çok arkadaşlarıyla dolaşıyor ve dışarıda yemek yiyor. Bu durumda aileler çocuklarına restoranlarda daha sağlıklı tercih yapabilmeleri şunları önerebilir:
1- Her öğün giriş veya garnitür olarak mutlaka sebze veya salata sipariş etmeleri gerektiği,
2-Soslu yemeklerin sosunun yanında getirilmesini rica etmeleri,
3- Ne yemek istediklerine karar verirken pişirme metotlarını da sorgulamaları gerektiği; yağda kızartılmış yiyecekleri daha az tercih edip buharda, ızgara, fırında, buğulama gibi sağlıklı metotlarda pişirilen yiyecekleri daha sık tercih etmeleri gerektiği…
Evde ise kontrol ailelerde! Aileler mevsimimizin bize sunduğu taptaze sebzeleri ve meyveleri evlerinde bulundurarak çocuklarının sağlıklı tercihler yapmalarına yardımcı olabilirler:
Sebzeler: Taze fasulye, kabak, bezelye, semizotu, dolmalık biber, rezene, biberiye.
Meyveler: Kiraz, erik, çilek, vişne, dut, şetfali, kayısı.
Haziran ayı tarifi: Pesto Soslu Kabak Spagetti
Malzemeler
kabak
10 g fesleğen
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Çam fıstığı
Cherry domates
Yapılışı
Kabağı spiral rende ile doğrayın. Fesleğeni zeytinyağı ile birlikte robottan geçirin.
Çam fıstığını tavada iki dakika boyunca ısıtın.
Cherry domatesleri ikiye bölün.
Tüm malzemeleri harmanlayın.
*Klinik ve Sporcu Beslenme Uzmanı [email protected]