Or Yom’la hep daha iyiye!

Toplumumuzda bazı kurumlarımız vardır ki, ismini duyduğumuzda kayıtsız şartsız koşarak desteğe gitmemiz gerekir. Benim için Or Yom üstlendiği misyon ile bu kurumların başında gelir.

Mois GABAY Toplum
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Toplumumuzda bazı kurumlarımız vardır ki, ismini duyduğumuzda kayıtsız şartsız koşarak desteğe gitmemiz gerekir. Benim için Or Yom üstlendiği misyon ile bu kurumların başında gelir. Geçtiğimiz hafta Or Yom binasında, Moiz Abi ve yeni yönetim kuruluyla aynı heyecan ve istekle gelişmeleri aktarmak üzere buluştuk. Amacımız bir yandan yeni yönetim kurulunda yaşlılarımızı emanet ettiğimiz kadroyu tanırken, bir yandan da kurumlarımızın geleceğine ışık tutmak ve sizlerin desteğiyle var olduğunu ve var olacağını hatırlatmaktı. Yakın zamanda Türkiye’de ilk ISO9001-2015 kalite yönetimi belgesi alan huzurevi ve yaşlı bakım merkezi unvanına sahip Or Yom’un bu başarısını ve daha birçok soruyu gelin birlikte yönetim kuruluna yöneltip, kardeşlerimizi beraber tanıyalım.

Nedir bu ISO 9001-2015 belgesi ve neden önemli?

Or Yom olarak ISO 9001 belgesinin 2015 versiyonunu almaya hak kazanan, ilk huzurevi ve yaşlı bakım merkezi olmanın gururunu yaşıyoruz. Bunu uzun zamandır oluşturduğumuz, hâlihazırda var olan sistemin belgelendirilmesi olarak görebiliriz. Pansiyoner memnuniyeti, personel performans kalitesinin sürekli arttırılması ve tabii ki belge verildikten sonra düzenli yapılacak olan denetimler de bizlerin aynı şekilde hep aktif olmamızı sağlayacak. Bilindiği gibi bu belgeyi veren kurum dünyanın en prestijli denetleme kurumlarından biri; her yıl belirtilen koşulların yerine getirilememesi durumunda belgenin askıya alınması riski ile de karşı karşıyayız. Bir diğer anlamda artık Or Yom’un hizmet kalitesi objektif bir şekilde değerlendirilmiş oldu; bağımsız bir kuruluş tarafından yol haritamız ve süreç yönetimimiz izlendiğinden ciddi bir sorumluluğun altına girmiş bulunmaktayız. Bu hepimiz için hem gurur verici hem de hedeflerimize doğru bizi en doğru şekilde taşıyacak bir belgedir.

Or Yom olarak şu anda hangi konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsunuz?

Birçok kurumumuzda da olduğu gibi - yeni gerçeklerimiz olduğunu tahmin ettiğimiz - en çok gönüllü yönetici ve bağışseverlerimizin azalmasının eksikliğini hissediyoruz. 2014’te iki kurumun birleşmesi sonrası, son dört senede bu sıkıntıyı daha da ciddi hissetmeye başladık. Dileğimiz genç kardeşlerimizin de geleceğin yöneticileri olarak bizlere destek vermesi…

Biraz da diğer kurumlar ile olan ilişkilerinizden söz edebilir miyiz?

Düzenli olarak gerek Minix, Bar-Mitzva ve Bat-Mitzva Kulübü gençleri özellikle bayramlarda yaşlılarımıza ziyaretlerde bulunuyor. Bunun dışında yakın zamanda Hemdat Israel Sinagogu Korosu ve Israil’den gelen Pardes ekibi de kurumumuzu unutmadılar. Yaşlılarımızın toplumun tüm faaliyetlerine katılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Alef ile bu anlamda işbirliği içerisindeyiz. Bunların dışında yaşlılarımızın diğer huzurevlerine ziyaretini sağlıyor ve oralardan da ziyaretçiler kabul ediyoruz. Huzurevlerinin ortak faaliyetlerine de katılım sağlıyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından yetkililer ile de sürekli iletişim içindeyiz.

Röportajımızın en keyifli kısmı genel soruları bir kenara bırakıp, hazır gönüllülerimiz de bir aradayken “NEDEN BURADAYIZ?” sorusunu kendilerine yöneltmemizdi. İçtenlikle verilen cevaplarda yaşlılarımızı tesadüfen birilerine emanet etmediğimizi ve kurumda çalışan tüm kardeşlerimizin onları kendi anne babaları gibi gördüğünü bir kez daha mutlulukla gözlemledik.

NEDEN BURADASINIZ?

Moiz Romano: En baştan beri ana gayem profesyonel hayatta edindiğim yöneticilik deneyimlerini toplumumun yararına değerlendirmekti. Bu vesile ile Or Yom çatısı altında ikinci dönem başkanlığımı sürdürüyorum. Amacım burada yaşayan pansiyonerlerimizin mutluluğu. Bu gaye ile hedeflerimizi hep en yüksek seviyede tutmaya çalıştık. Hayatlarının bu döneminde onların en iyi şartlarda yaşamlarını sürdürebilmesi için takım arkadaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz.

Cansen Malki: Hayatta en sevdiğim şey çocuklar ve yaşlılarla ilgilenmek. Bunun bana mutluluk verdiğini hissettim. Daha zor bölüm yaşlılar olduğu için de önceliğimi yaşlılarımıza verdim. Tabii ki 19 yaşından beri ailemin tüm yaşlıları ile kendim ilgilenmemin de bunda etkili olduğunu görüyorum.

Malka Alazraki: Kurum birleşmesinden evvel İhtiyarlara Yardım Derneğindeydim. Yaşlılarımız bize çok güveniyor. Onlarla birlikte olmak bana huzur veriyor.

Ömür Hatem: Dört dönem arka arkaya Kadıköy Hemdat Israel Sinagogu Vakfı Yönetiminde görev aldım. Annemin vefatından sonra babamın sağlığı ile ilgilendiğim dönemde bir yaşlıya ne zorluklar ile bakıldığını bizzat yaşadım. Bu kurumda görev almamda geçirdiğim bu süreç çok etkili oldu.

Sany Manisa: Bu soruya isterseniz önce “Neden İstanbul’dayım?” sorusu ile cevap vererek başlayayım. Kızımın toplum içinde toplumla birlikte büyümesini istediğimizden Bursa’dan geldik. Kuruma gelişim ise Selda’nın daveti ile gerçekleşti. İlk günden beri yaşlılarımızla yaşadığım huzur burada kalmamda büyük etken oldu.

Bülent Özsezikli: Bir gün bizler de aynı durumda olursak, bizim gibi düşünen bir geleceğe örnek olabilmek için buradayım. Çocuklarımız bizim izlediğimiz yolları anlamalı, karşılıksız vermeyi öğrenmeli ve bu düşüncelerin katlanarak daha da ileri taşınması için onlara örnek olmalıyız.

Selda Seneor: Or Yom benim için verdiğimden fazlasını aldığım ikinci bir yuva. Kapıdan girerken sizleri karşılayışları, 20 dakikanızı ayırıp bir yaşlımızla sohbet ettiğinizde sizlere ‘Günümü gün ettin demeleri’, sohbetler sırasında onların değerli tecrübelerinden öğrendiklerimiz, ayrıca bu vesileyle tanıştığım diğer gönüllülerin de aynı amaçla uğraş veren kardeşlerimiz olması dünyamı zenginleştiriyor.

Zeki Sevgi: Yardıma muhtaçlara, elini uzatanlara destek olabilmek ve yüklerini hafifletebilmek için buradayım. Doğrudan yardım edebilecek vaktim olamadığından bir nebze de katkıda bulunabilmek için görev aldım.

 

Yeni dönemde yönetim kurulunda değişiklikler oldu mu?

Bazı arkadaşlarımız hayat temposunun buradaki gönüllülüğe izin vermemesinden dolayı, bazı üyelerimizle de fikir ayrılıkları sebebiyle, teşekkürlerimizle, yönetim görevlerini dostluk içinde yeni arkadaşlarımıza devrettiler. Eski dönemden iki arkadaşımız da yönetim kurulundaki görevleri bitmesine rağmen danışman olarak bize destek veriyor.

Mevcut demografik yapı sizleri nasıl etkiliyor?

Azalan demografik yapı ve yaşlanan nüfus neticesinde kurumumuza geçmişe oranla taleplerde bir azalma gözlemlemekteyiz. Toplumumuzdan göreceğimiz destekle hem ihtiyaçlı yaşlılarımıza hem de nekahet dönemi geçiren hastalarımıza en üst düzeyde hizmet vermeye çalışıyoruz.

Biz Or Yom için ne yapabiliriz?

Gezi, giyim, gıda, sağlık, yakıt masraflarına kendiniz veya çevrenizle toplu olarak yapabileceğiniz küçük bir katkı, pansiyonerlerimizin mutluluğu olarak geri dönecektir. Detaylı bilgi için bir telefon kadar uzağınızdayız.

Bizler büyük bir aileyiz! Lütfen yanımızda olup elimizi tutar mısınız?

 

OR YOM YÖNETİM KURULU

Moiz Romano – Başkan

Bülent Özsezikli – Başkan Vekili

Cansen Malki – Kadın Kolları Başkanı

Selda Seneor – Kadın Kolları Başkan Yardımcısı

Malka Alazraki – Üye

Sany Manisa – Sekreter

Ömür Hatem – Satınalma ve Emlak İşleri Sorumlusu

Zeki Sevgi – Üye

Derya Yücel – Kurum Sorumlu Müdürü

 

OR YOM HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYUZ?

-        33’ü sağlık personeli olan toplam 79 personeli ile hizmet veren bir kurum.

-        Resmi pansiyoner kapasitesi 101. Şu an 83 pansiyoner beraber yaşıyor.

-        Kapasitenin yüzde 68’i huzurevi, yüzde 32’si bakım merkezi olarak yapılandırıldı. Bu yapıda Türkiye’deki tek kurum.

-        Doluluk oranı yüzde 82.

-        Pansiyonerlerin yaş ortalamaları 80’in üstünde.

-        Pansiyonerlerin kuaför dahil her türlü bakımı kurum çatısı altında karşılanıyor.

-        Multidisipliner bir anlayışla sağlık hizmetlerinin kurum hekimi, psikiyatrist, psikolog, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmetler uzmanı, hemşire, yaşlı bakım teknikerleri ve yaşlı bakım elemanları hep birlikte hizmet veriyor.

-        Rutin olarak pansiyonere düzenlenen sanat terapisi, el işi faaliyetleri, İbranice eğitimi, Tora sohbetleri, grup alıştırmaları, film gösterimleri, canlı müzik, bingo, zihinsel beceri arttıran faaliyetler, müze gezileri, farklı mekanlarda yemek organizasyonları, tiyatro ve kültür gezileri dahil dış etkinliklerle de yaşlıların ihtiyaçları karşılanıyor