18 Mayıs 1950 – Türkiye’nin Sesi Gazetesinin kapanışı

La Boz de Türkiye dergisi, kurucusu Albert Kohen’in vefatı dolayısıyla 14 Haziran 1949 tarihinde yayınına son verdi.

Naim GÜLERYÜZ Kavram
18 Mayıs 2016 Çarşamba

Yaklaşık beş ay sonra, Albert Kohen’in oğlu, günümüzün değerli dış politika yorumcusu Sami Kohen babasının yayınını canlandırma girişiminde bulundu. Gazete formatında ve tamamen Türkçe dilinde Türkiye’nin Sesi’nin ilk sayısı 3 Kasım 1949’da yayınlandı.

Türkiye’nin Sesi, ‘daha ziyade Anglo-Amerikan gazeteciliği sistemine dayanan’ sayfa düzeni ve haberleri sunuş şekliyle o güne kadar alışılagelmiş standardın dışına taşan çağdaş bir gazete görünümünde idi. İsrail ağırlıklı dış haberler ve röportajların yanında yerel cemaat haberleri de yer alıyordu. Gazete 27 Nisan 1950 tarihli 25. sayısından itibaren bir tefrika da yayınlamaya başladı: Marie Syrkin’in Kahraman Hannah romanı.       

Türkiye’nin Sesi yazı kurulunda, baba yadigârı Marsel Şalom [Süleyman Şalom] ve Berta Bensussen‘in yanında S. Çernis, S. Albukrek ve Edip S. Saban da yer alıyordu.

Gazete, çağdaş bir öngörü ile 26 Ocak 1950 tarihli 13. sayısında cevap kuponlu bir anket formu yayınlayarak beş soruda okuyucularının eğilim, eleştiri ve beklentilerini saptamaya çalıştı. Anket sonuçları 23 Mart 1950 tarihinde açıklanarak yorumlandı.

Marsel Şalom 15. sayıda yayınladığı ‘Meclisi Cismani ve Şimdiki Vaziyeti’ başlıklı makalesiyle başlayan eleştirilerini sertleştirerek devam ettirince gazete ile cemaat yönetimi arasına sızan hava kabarcıkları gazeteye ilan akımını ve dolayısıyla bütçesini de etkiledi. 

34x50 boyutunda altı sayfa olarak 15 kuruşa satılan Türkiye’nin Sesi, ilan kısırlığı ve geleneksel mali imkânsızlıklar sebebiyle, ‘Oy Sandığı Başında Türk Milleti Büyük bir İnkılap Yarattı’ manşeti ile sunduğu ve 14 Mayıs 1950 Milletvekili Seçimleri sonuçlarını naklettiği 18 Mayıs 1950 tarihli 29. sayısıyla yayınına son verdi.

Kaynak: Naim A. Güleryüz, Türk Yahudi Basını (Süreli Yayınlar) Tarihi, Gözlem, İstanbul.