Gazze’de Romeo – Juliet

Gazze’de kapılarını açan tiyatro, Romeo - Juliet’i sahneye koyuyor. Ancak bu sefer iki düşman Avrupalı aristokrat ailenin çocuklarının hikayesi yerine, sahnede Hamas ve El Fetih’in düşmanlığı var.

Dünya
9 Mayıs 2016 Pazartesi

Tüm zamanların en büyük aşk hikayesinin yazarı Shakespeare, Avrupalı aristokrat iki ailenin çocuklarının yasak aşkını ölümle bitirerek ölümsüz kılmıştı. Yüzyıllar sonra değişmeyen aşk ve politika bu sefer Gazze’de tiyatro sahnesinde.

Romeo Juliet’in Gazze versiyonu hikayesinde, Hamas üyesi önemli bir ailenin oğlu Yusuf, El Fetih’in üyesi bir adamın kızına aşık oluyor.

Oyunun yönetmeni Ali Abu Yassin oyun ile ilgili olarak AP Ajansına şöyle konuştu: “Eserimiz savaşın acımasızlığına rağmen aşka bir çağrı. Özellikle gençlere bir çağrı, yaşadığımız acılara ve ölüme rağmen geleceğe, umuda bir çağrı. Onları bir an için olumsuz ortamlarından alabildiysek ne mutlu bize.”

Filistin kurtuluş hareketi, 2007’de radikal Hamas örgütünün Gazze’de yönetimi ele geçirmesi ile ikiye bölündü. Hamas örgütü, El Fetih’in tüm ileri gelenlerini Gazze’den ayrılmaya zorladı ve bölgede  etkin güç oldu. Halihazırda El Fetih hareketi Filistin Yönetimi olarak Batı Şeria’da Mahmud Abbas başkanlığında özerk bir oluşum.

İki farklı Filistin örgütünün birleşmesi ile ilgili çabalar şimdiye kadar sonuçsuz kaldı. Filistin Yönetimi uluslararası toplum ve İsrail ile ilişkilerini sürdürmesine rağmen Hamas, İsrail düşmanlığı devam ediyor.