Fotoğraflar için olmazsa olmaz – Google Photos

Şahsi sahip olunanlar arasında, kaybı durumunda insanın en çok canını acıtacak şeylerin başında hatıra fotoları ve videoları gelir sanırım. Google, yıllar önce Picasa adlı firmayı alarak başlattığı fotoğraf düzenleme serüvenini geçtiğimiz günlerde yepyeni bir boyuta taşıdı ve sınırsız depolama alanını ücretsiz sunan Google Photos uygulamasını tanıttı

Aydın BOLKAR Teknoloji
24 Haziran 2015 Çarşamba

Bu köşenin takipçisi olanlar bilirler, yedekleme konusunda oldukça titiz olunması gerektiğini tavsiye eder dururum. Şahsi sahip olunanlar arasında, kaybı durumunda insanın en çok canını acıtacak şeylerin başında hatıra fotoları ve videoları gelir sanırım. Telafisi bir şekilde mümkün olmayan binlerce özel anın izleri hepimizin telefonunda ve tabletinde duruyor.

Bunları ne kadar düzenli yedekliyoruz, ayıklıyoruz, düzenliyoruz, organize ediyoruz?

Sanırım kullanıcıların bu tembellik eğilimini çözme motivasyonuyla yola çıkan Google, yıllar önce Picasa adlı firmayı alarak başlattığı fotoğraf düzenleme serüvenini geçtiğimiz günlerde yepyeni bir boyuta taşıdı. Fotoğraf işlemeyi bir dönem Google+ girişiminin içinde sürdürmeyi denediyse de, bu sosyal girişimin Facebook karşısında beklenen başarıyı bir türlü gösterememiş olması Google’ı yeni arayışlara itti.

Nihayet geçtiğimiz günlerde Google fotolar tarafındaki sürprizini duyurdu ve uzun çalışmalar sonrasında açıkladığı Google Photos uygulamasını tanıttı. Bilinen tüm giriş ve orta seviyedeki fotoğraf makineleri ile cep telefonları ile çekilen fotoğraflar (16 Megapiksel çözünürlüğe kadar) ve Full HD videolar (1920x1080) için sınırsız depolama alanını ücretsiz olarak sunan Google, bu tarafta benzeri depolama hizmetlerini paralı olarak sunan firmalara büyük bir darbe vurdu.

iOS ve Android uygulamaları ile Web üzerinden sunulan Google Photos’un mobil cihazlarda yer alan uygulamaları, iOS ve Android içinde yer alan ‘Fotoğraflar’ uygulamalarına çok benziyor. Çekilen fotoğrafların otomatik olarak buluta yüklenmesi ile hem fotoğrafların yedeği alınıyor, hem de fotoğrafların belirli özelliklere göre gruplanmasını sağlıyor.

Arama özelliği bu uygulamanın en önemli yanı. Fotoğrafların içinde bulunan lokasyon bilgisinin yanı sıra, Google’ın olağan üstü analiz kabiliyeti sayesinde ‘Çocuk Fotoları’, ‘Deniz Kenarı’, ‘Araba Fotoları’, ‘Tekne Fotoları’, ‘Oyun Parkları’ vb birçok özel gruplamayı sizin için yaparak varlığını unuttuğunuz birçok fotoğrafı sizin için tekrar gün yüzüne çıkarıyor.

Benzer şekilde birbirlerine çok benzeyen, arka arkaya çekilmiş fotoğrafları otomatik olarak ardışık hale getirip animasyon haline getirerek sunan uygulama, durağan fotolara eğlenceli şekilde hareketlilik katarak sizlere küçük sürprizler hazırlıyor.

Yaz sezonu açıldı, herkes mayo cebinde telefonlarla Instagram’da kumda ve denizde ayak fotoları paylaşma yarışına girdi. Siz siz olun, fotoğraflarınızın yedeğini almadan deniz kenarına telefonunuzla gitmeyin.

İyi yazlar...