Sanatta kısa kısa: Reneé Levi’nin Sibel’i Art On’da

Reneé Levi’nin ‘Sibel’ başlıklı sergisi, 6 Ocak – 23 Şubat tarihleri arasında Art On’a konuk oluyor.İzleyicileri alışık olmadıkları renk ve form bütünlükleriyle karşı karşıya getirecek olan sergi, farklı yoğunluktaki canlı tonların yarattığı etkiyle ‘kişisel algı’nın önünü açmayı hedefliyor. Kullandığı renkleri özel karışımlarla kendisi üreten Levi, tuval çalışmaları, desen ve farklı tekniklerde gerçekleştirilmiş olan kâğıt işleri ile izleyicileri aynı zamanda oldukça farklı bir hareket ve ritim kavramıyla da baş başa bırakarak, adeta galeri mekânının tamamını hareketlendiriyor.

Tuna SAYLAĞ Sanat
7 Ocak 2015 Çarşamba

Mehmet Güleryüz Retrospektifi İstanbul Modern’de 

Levent Çalıkoğlu küratörlüğündeki sergi, Güleryüz’ün 1960’lı yıllardan 2010’lu yıllara uzanan resimden desene, heykelden gravüre, tiyatrodan performansa uzanan zengin ifade arayışının gelişim ve dönüşümüne ışık tutuyor. Eleştirel ve dışavurumcu üslubu ile yarım yüzyıldır Türkiye sanat sahnesinde kendisine özel ve ayrıcalıklı bir yer edinen Mehmet Güleryüz’ün sanatının merkezini insan ve onu çevreleyen sosyo-politik koşullar oluşturuyor.  6 Ocak- 23 Şubat tarihleri arasında ve kronolojik bir akışla sunulan sergi, bir ressamın iç dünyasını anlamaya yönelik kendisinin kaleme aldığı metinlerle zenginleşiyor. Ressam ve resim arasındaki tutkulu ve derin bağı görünür kılan 200’e yakın yapıt ve multimedya sunumlarıyla canlandırılacak 200 civarındaki desene yer veren sergi ayrıca, sanatçının tüm dönemlerini, hayat hikayesini, içinden geçtiği farklı koşulları ve hakkında yazılanları bir araya getiren zengin bir biyografi duvarıyla 1960’lı yıllardan bugüne Türkiye sanat ortamının kişisel bir hikayesini de görünür kılıyor.

 

Turgut Yüksel ve ‘Kısık Ateşte Yüzyıl’ 

ALAN İstanbul, 24 Ocak’a kadar Turgut Yüksel’in ‘Kısık Ateşte Yüzyı’” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Çağdaş sanatta eleştiri, mizah ve zekâyı birleştiren Yüksel bu sergisinde, kâğıt üzerine çizim ve plastik işlerinden oluşan yeni seri çalışmalarını bir araya getiriyor. Sanatçı, 20. yüzyıldan bugüne uzanan toplumsal ve politik düzlemdeki birçok büyük ölçekli meseleyi mikro seviyedeki insan boyutlarında ortaya çıkardığı kompozisyonlar olarak üretiyor. Turgut Yüksel’in kullandığı evrensel dil ve farklı görselleştirme araçları; işlerinin dijital ve basılı medyada çeşitli tasarım ürünleri de dâhil olmak üzere geniş bir yelpazede dolaşıma girmesine imkân veriyor. Minimal ve siyah-beyaz bu çalışmalarından birçoğu dünyada ve Türkiye’de birçok önemli koleksiyonda yer almaya devam ediyor.

 

Saydam Masallar

Galeri Selvin2, 15 Ocak - 15 Şubat tarihleri arasında  Yeni Zelanda’da yaşayan Türk sanatçı Nejat Kavvas’ın ‘Saydam Masallar’ isimli cam sergisine ev sahipliği yapıyor. Camı bir simyacı gibi işleyip adeta bambaşka bir anlama büründüren Kavvas  kadını, doğayı, soyut formları hayatı boyunca içinde yaşadığı çok kültürlülükten beslenerek yeniden yorumluyor. Mükemmel bir tekniği estetikle buluşturan sanatçı, dışavurumcu renkleri holografik bir yaklaşımla camın içinde özgür bırakıyor, malzemenin yapısıyla oynayıp onu farklı dokulara dönüştürüyor. www.galeriselvin.com

 

 

 

Akbank Sanat’ta Ocak’ta şiir var

Akbank Sanat, ‘Akbank Sanat Edebiyat Buluşmaları’ ile Türk edebiyatının usta kalemlerini ağırlama devam ediyor. Etkinlik kapsamında ilk olarak 15 Ocak’ta, Küçük İskender’in moderatörlüğünde, Türk şiirinin yaşayan en önemli isimleri arasında yer alan Haydar Ergülen, Turgay Fişekçi, Metin Cengiz ve Gonca Özmen’in kendi pencerelerinden yazın hayatlarını değerlendirecekleri ‘Günümüz Türk Şiiri I’ başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. 22 Ocak’ta ise yeni kuşak şairler Küçük İskender’e konuk olacak. ‘Günümüz Türk Şiiri II’ başlıklı bu söyleşide Şakir Özüdoğru, Sinem Sal, Ekin Metin Sözüpek ve Arif Erguvan Türk şiirinin son durumunu değerlendirecek, kendi tarzlarını ve yazım alışkanlıklarını katılımcılarla paylaşacak.

www. akbanksanat.com.tr

 

Rio Kuvars Viyolet Süreyya Operası’nda

Solistlik kariyerlerinin yanı sıra, iddialı oda müziği konserleri de veren üç değerli müzisyenden kurulan yepyeni bir üçlü, Trio Kuvars Viyolet... İTÜ MİAM’da öğretim üyesi olan piyanist Jerfi Aji,  İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın klarnet sanatçısı Evrim Güvemli ve Aşkın Ensemble ile Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nın viyolonsel grup şefi Rahşan Apay, bu oda müziği topluluğunun üyeleri.  Grup, 26 Ocak tarihinde Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştireceği konserde M.Bruch, N.Rota, WA. Mozart ve J.Brahms’dan eserler seslendirecek.

 

İncesaz ile zamanda yolculuk 

İncesaz, 10 Ocak akşamı TİM Show Center’da şarkılarıyla dinleyenlerini geçmişten günümüze yolculuğa çıkaracak. Türk müziğinin günümüzdeki en iyi temsilcilerinden olan İncesaz, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve genç yeteneklerden oluşan koro eşliğinde,  İstanbul ve aşka dair şarkılardan seçtikleri zengin bir repertuvar ile unutulmaz bir müzik şöleni yaşatacaklar. Konserin solistleri Ezgi Köker ve Bora Ebeoğlu...

 

Genç küratörler soruyor: “Pardon, Kaçıncı Kat?”

Küreselleşen dünya düzeni ve kent hayatının baskıcı dinamikleri karşısında sanat konjonktürü dâhilinde ne türden önermeler yapılabilir? “PARDON, KAÇINCI KAT?”, kent ve doğa ilişkisi üzerinden sanat alanında dönüşümün olanaklarını sorgulayan genç küratörlerin -Melike Bayık & Mergüze Günay- yönelttiği meşru soruları irdeliyor. Sergi, bu sorular ve onlara getirilebilecek yanıtların peşine düşüyor. Recep Akar, Mustafa Duymaz, Didem Erbaş, Murat Germen, Şifa Girinci, Emre Kantaşlı, Volkan Kızıltunç, Manbor, Ali İbrahim Öcal ve Saliha Yılmaz’ın eserlerinin yer alacağı serginin açılışı 10 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında MERKUR’de görülebilir.

 Aşk Mektupları Zorlu PSM’de   

İki olağanüstü oyuncudan unutulmaz bir eser! Fransız sinemasının iki dev oyuncusu Gérard Depardieu ve Anouk Aimée; Pulitzer Tiyatro Ödülleri’nde finale çıkmış ve otuzdan fazla dile çevrilmiş, sevginin güçlü bağlantısını, komik ve aynı zamanda duygusal bir şekilde anlatan  A. R. Gurney oyununa 8 Ocak’ta Zorlu Center PSM’de hayat verecekler. 

 Fransızca (Türkçe üst yazı) olarak sahnelenecek oyunda iki yıldız, ayrı ayrı geçmiş elli yıla yakın bir süre zarfında hayallerinden, umutlarından, hedeflerinden, hayal kırıklıklarından, zaferlerinden ve yenilgilerinden bahsettikleri mektup, not ve kartpostallarını okurlar.