Leyla Alaton’a Fransa’dan ‘Légion d’Honneur’ (Onur Nişanı)

Alarko Holding AŞ ve Alvimedica Tıbbi Ürünler AŞ Yönetim Kurulu üyesi Leyla Alaton, Türk-Fransız ilişkilerine katkılarından dolayı Fransa’nın en büyük devlet nişanı olan ‘Légion d’Honneur’ ile ödüllendirildi

Nur Şaul BARAKAS Toplum
19 Şubat 2014 Çarşamba

Üstün başarıları bulunanları taltif etmek üzere bir hizmet madalyası olarak bilinen ‘Légion d’Honneur’ nişanı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili tarafından İstanbul’daki Fransız Konsolosluğu’nda yapılan tören ile Leyla Alaton’a takıldı.

Büyükelçi Laurent Bili, nişanı takdim etmeden önce, Leyla Alaton’un iş yaşamındaki girişimlerini ve başarılarını anlatan kısa bir konuşma yaptı. İş yaşamının yanı sıra, Leyla Alaton’un sivil toplum kuruluşlarında aktif rol alması, Türk çağdaş sanatını yurtiçi ve yurtdışındaki sanat platformlarında tanıtılmasına verdiği destekten söz etti. Konuşmasının son bölümünde, kısa bir süre önce Türkiye ziyaretini gerçekleştiren Fransa Başbakanı Hollande’ın Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Fransızcanın herkesin kullanımına açık millet olduğu sözlerini hatırlattı. Fransız hükümetinin temellerini oluşturan “Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik” ilkelerine Leyla Alaton’un fazlasıyla sahip olduğunu belirterek sözlerini noktaladı. Ardından, Büyükelçi Laurent Bili, Leyla Alaton’a Şövalye Nişanı’nı taktı. 

Leyla Alaton, Fransız kuruluşları ile geçmişten bugüne devam eden ortak çalışmaları ve halen destek vermekte olduğu faaliyetler göz önüne alınarak, Fransız Devleti tarafından böyle seçkin bir nişan ile ödüllendirilmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Fransa’da ve tüm dünyada, kültürlerin çeşitliliğine saygı çerçevesinde, ulus ve evrensel olduğuna inanılan değerler yararına çalışan kadın ve erkeklerin cesaretlerini ve çalışmalarını ödüllendiren en üst düzeydeki nişan, kırmızı bir kurdelenin ucundan beyaz mineden yapılmış beş köşeli bir yıldız. Yıldızın bir yüzünden Fransız hükümetini temsilen Fransız Cumhuriyeti diğer yüzünde iki bayrak resmi ile ‘şeref ve vatan’ ibaresi bulunur. Bu onur nişanını alabilmek için Fransız bakanları düzeyinde aday gösterilmesi gerekiyor.

1804 yılından itibaren Fransa İmparatoru Napolyon Bonaparte, kişileri bu nişanla ödüllendirmeye başladı. Bugüne dek Fransa’daki tüm yönetim rejimlerinde takılmaya devam edildi. Bu nişan, Grand Croix (Büyük Haç), Grand Officier (Büyük Subay), Commandeur (Komandan), Officier (Subay), Chevalier (Şövalye) olmak üzere beş sınıfa ayrılıyor. Leyla Alaton bu nişanlardan Chevalier/Şövalye madalyası ile taltif edildi.