Bulgaristan bombacısı serbest bırakılmış eski bir mahkûm çıktı

İsrailli turistleri taşıyan otobüse intihar saldırısı düzenleyen yedi kişiyi öldüren ve otuz kişiyi yaralayan Mehdi Ghezali isimli intihar bombacısı Küba’da ABD kontrolündeki, El Kaide teröristlerinin tutulduğu Guantanamo hapishanesinden serbest bırakılmış eski bir mahkûm.

- Şalom
23 Temmuz 2012 Pazartesi

Wikileaks dokümanlarına göre, Ghezali hapishane hayatı boyunca her zaman isyancı bir kişi oldu ve yetkililer ile işbirliği yapmayı reddetti.

Aynı dokümanlar İsveç pasaportu taşıyan Ghezali’nin ayrıca İsveç’teki  El- Kaide üyesi bir kişi ile yakın olduğunu ve bu kişinin de El-Kaide’nin en yetkili kişilerinden Abu Zübeyda’dan emir aldığını iddia ediyor.

Şubat 2004 yılında yattığı hapishaneden, İsveç’te düşman askeri statüsünde  hapis yatması gerekçesiyle  ABD’nin serbest bıraktığı mahkûm, İsveç Hükümetinin gönderdiği bir uçakla İsveç’e döndükten bir süre sonra serbest bırakıldı.

 Ghezali serbest kalmasının hemen ardından Afganistan’daki Taliban kuvvetlerine katıldı.

Hayatı ve yaşadıkları Erik Gandini ve Tarık Saleh tarafından yönetilen ‘Savaşın Yeni Kanunları’ adlı bir filme de konu olan eski mahkûm, liberal İsveç solunun baskıları sonucu serbest bırakıldı.

Ghezali’nin Bulgaristan’da yedi kişinin öldüğü terör saldırısını yapan kişi olarak belirlenmesinin ardından, internet bloglarına düşen yazılarda, Avrupa solunun İsrail karşıtı yaklaşımı eleştiri yağmuruna tutularak, bombalanan otobüste ölen biri Türk, beşi İsrailli yedi kişinin kanının sonsuza kadar Avrupa solunun elinde bir leke olarak kalacağı söylendi.