Onuruna anıt dikilen askerî hekim: Jak Paşa Nisim

Naim GÜLERYÜZ Kavram
17 Mayıs 2017 Çarşamba

Jak Paşa Nisim, doktor bir babanın oğlu olarak 1850’de Selanik’te doğdu. Orta öğrenimini takiben İstanbul’a giderek Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane’de okudu ve 1874’te mezun oldu. Ertesi yıl yüzbaşı rütbesiyle Haydarpaşa Hastanesinde göreve başladı ve aynı yıl Bosna’ya giden müfrezeye katıldı. Atandığı Selanik Merkez Hastanesindeki mevkiini vefatına kadar korudu. Aynı zamanda Selanik’te konumlanmış Üçüncü Kolordu Tıbbi Müfettişliğini, Selanik Vilayeti Hıfzıssıhha Müfettişliğini de yürüten Jak Paşa Nisim, başarılarından dolayı, Mecidiye ve Osmaniye Nişanları, İftihar Madalyası ve birçok yabancı nişan ile onurlandırıldı.

Makedonyalılarla çarpışırken yaralanan bir askeri ameliyat ederken, sağ elinin bir parmağını kestiğinde septisemi oluştu. Selanik Valisi Hasan Fehmi Paşa’nın Saray’a telgraf çekerek acilen çağırttığı uzman hekim gelinceye kadar kangren olan Ferik (Tümen Komutanı) ve aynı zamanda Selanik Bikur Holim başkanı Dr. Jak Paşa Nisim, 25 Ağustos 1903 günü, 53 yaşında vefat etti.

 

Kaynak:

Naim A. Güleryüz, Toplumsal Yaşamda Türk Yahudileri, Gözlem, 2012

Avram Galante, Histoire des Juifs de Turquie, İsis, 1986

Jewish Encyclopedia

Michael Molho, In Memoriam Homage aux Victimes Juives des Nazis en Grece, Seconde Edition revue et augmentée par feu Joseph Nehama, Thessalonique 1973, s.448

 

 

Anısına, Osmanlı Hükümeti tarafından Selanik’teki mezarına dikilen anıtın bir yüzünü, mesleğini simgeleyen çapraz iki bisturi süslemekteydi. Anıt, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların Selanik’i işgali sırasında yıkılmıştır.