François Fillon ve Jean-Luc Mélenchon sürpriz yaratabilir mi?

Dünya
13 Nisan 2017 Perşembe

Ali Jean Çorakçı / Strasbourg

 

Yapılan son anketlerde Cumhuriyetçilerin sağcı adayı Fillon, yüzde 20 ile ikinci Macron'a yetişmeye başladı.

Fransa'da üç hafta sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kuşkusuz en önemli iki adayı, aşırı sağcı Marine Le Pen ve bağımsız sosyalist liberal Emmanuel Macron'dur. Lakin François Fillon'u yakalayan ve bir anda ilk turun sürpriz ismine dönüşen solcu Jean-Luc Mélenchon da sürpriz adaylardan biri oldu.

Yapılan son anketlerde Cumhuriyetçilerin sağcı adayı Fillon, yüzde 20 ile ikinci Macron'a yetişmeye başladı. Lakin solcu aday Mélenchon son yapılan on bir adayın münazarasında en iyi aday olarak seçilerek anketlerde de Fillon'u yakaladı. François Fillon ailesinin yolsuzluk davalarıyla uğraşmaktan hem birinciliği kaybetti hem de halkın kendisine olan inancını kaybetti. Lakin Fillon hâlâ Macron'dan daha çok seviliyor ve üç hafta kala Fransız halkına hiçbir şey üretemeyen Macron yerine her an ikinci sıraya geçebilir.

Münazarada radikal İslamcı terörüyle ilgili konuşan Le Pen'in sözünü keserek, “Yeter artık bıktık şu dinlerden bahsetmeden, hem zaten Fransızların yüzde altmışının dini yoktur!” yoktur diyerek bir anda ilgi odağı olan Mélenchon bu çıkışıyla Fransızların dinle alakalarının az olduğunu iddia etti.

Komünist aday Jean-Luc Mélenchon, tıpkı aşırı sağcı Le Pen gibi Avrupa Birliğine karşı ve ülkesinde yabancıların çalıştırılmasını istemiyor. Kendisi diğer adayların aksine mülteciler konusunda ise ''Onların yaşadıklarını anlamalıyız, eğer onları küstürürsek tabi IŞİD'e katılırlar, Radikal İslamcı terörün kucağına atmamalıyız'' diyerek mülteci sorununa daha ılıman bakıyor. Jean-Luc Mélenchon yapılan son Le Monde - L'Express gazeteleri ve BFM TV ortak anketinde merkez sağ François Fillon'u yüzde 17'yle yakalamış durumda. Seçimlere kısa bir süre kala sürpriz yaratabilir mi hep birlikte göreceğiz.

Merkez solun adayı Benoit Hamon ise diğer Komünist aday Jean Luc Melanchon ile birleşirse seçime üç gün kala o zaman Melanchon secilebilir.

Bu yazıyla Fransa’nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adaylarıyla ilgili tanıtımları tamamladık. 23 Nisan’da gerçekleşecek birinci turdan sonraki yazıda görüşmek üzere.