TARİHTE BU HAFTA : Hitler’e Suikast (Valkyrie Operasyonu) 20 Temmuz 1944

Almanya’daki muhalifler 20 Temmuz 1944 günü Hitler’e karflı bir suikast ve darbe girşiminde bulundular. Bir süre yolunda giden plan, suikastın gerçekleştirilemediğinin ve Hitler’in yaşadığının duyulması üzerine başarısızlıkla sonuçlandı.

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram 0 yorum
17 Temmuz 2013 Çarşamba

Nazi yönetimindeki Almanya’da Hitler’e düzenlenen bu suikast girişimi muhalefetin ne ilk organize olma çabası ne de ilk suikast girişimiydi. Ordu içindeki ve bürokrasideki muhalefet daha ilk günden Hitler’e direnmeye çalıştılar fakat seçimle işbaşına gelen Hitler’in, henüz ikinci senesi dolmadan ülkenin tartışılamaz diktatörü haline gelmesi üzerine yeraltına çekildiler. 1938-39 yıllarında Hitler’in çıkaracağı yeni bir dünya savaşını engellemeye çalışan ordu içindeki ve dışındaki muhalifler, generallerin tereddüt etmesi ve dünya ülkelerinin Hitler’in saldırgan politikalarına kayıtsız kalmaları yüzünden başarılı olamadılar.

Savaşın ilk yıllarında alınan başarılı sonuçlar, özellikle de Fransa’nın bu kadar kolay teslim alınması ve Hitler’in Alman halkı üzerindeki popülaritesinin gitgide artması üzerine muhalifler beklemeye başladı. 1943 senesinde rüzgârın tersine esmeye başlaması üzerine Mart 1943, Kasım 1943, Şubat 1944, Mart 1944 ve en son da 20 Temmuz 1944’te art arda suikast girişimleri yapıldı fakat artan güvenlik önlemleri ve Hitler’in artık halk arasına çıkmaması yüzünden girişimler başarılı olamadı.

 

Operasyonun beyni

Hakkında başrolünde Tom Cruise’un oynadığı 2008 yapımı bir Hollywood filmine de konu olan Valkyrie operasyonu işte böyle bir ortamda gerçekleştirilmeye çalışıldı. Operasyon ana hatlarıyla iki aşamadan oluşuyordu. İlk aşamada Hitler, yapılacak bombalı bir suikastla öldürülecek, ikinci aşama da ise rezerv askerler devreye sokularak Hitler’e karşı bir darbe yapılıyor bahanesiyle SS’ler ve üst düzey ordu mensupları devre dışı bırakılacaktı. Planın başarılı olmasındaki en büyük sorumluluk rezerv askerlerin başında olduğu için Hitler ile birlikte toplantıya katılacak ve bombayı ayarlayacak, daha sonra da rezerv askerleri devreye sokacak Yarbay Stauffenberg’e aitti. Stauffenberg planda öngörüldüğü gibi içinde zaman ayarlı bomba bulunan çantayı toplantıya sokmayı ve kendi dışarıdayken bombayı patlatmayı daha sonra ise Berlin’e gelerek rezerv askerleri harekete geçirmeyi başardı. Her şey yolunda gibi gözükürken planın en hayati kısmı olan Hitler’in öldürülmesinde başarısız olunduğu haberi geldi. Bomba patlatılmıştı fakat şansın da yardımıyla Adolf Hitler patlamadan ufak sıyrıklarla kurtulmayı başarmıştı. Akşam saatlerine doğru çatışmaların yoğunlaştığı anda darbe başarıya ulaşacakken Hitler’in yaşadığı anlaşıldı. Bunun üzerine darbe yanlısı olmayan fakat sesini de çıkarmayan komutanların hepsi canlarını kurtarmak için darbecilere karşı savaşmaya başladılar. Böylece Hitler’e karşı yapılan bir suikast ve darbe girişimi daha başarısızlıkla sonlanmış oldu.

 

Yaklaşık 5 bin idam

Yarbay Stauffenberg hemen o gece yakalandığı yerde kurşuna dizildi. Başarısız darbe girişimi sonrası her yerde insan avı başlatıldı. Darbeciler arasında bulunan birçok general yakalandı. Birçoğu intihar ederken diğerleri ise idam edildi. Darbe sonrası 7.000 kişi yakalandı ve bunların 4.980’i idam edildi. Unutulmaması gereken ise Hitler’e karşı suikast düzenleyenlerin, Nazi Partisi’nin ırkçı politikalarından veya 6 milyon Yahudi’nin katili olmasından çok, Hitler’in Almanya’yı savaşta bir felakete götürdüğünü düşündükleri için bu operasyonu düzenlemiş olduklarıdır.

1 Yorum