Mısır’ın barış girişimine Hamas’tan soğuk karşılama

Mısır, Hamas-El Fetih arasında yeni bir barış hareketi için arabuluculuğa soyundu. Ancak Hamas yönetiminin Mısır’ın önerdiği plana sıcak bakmadığı tahmin ediliyor.

Dünya
26 Eylül 2018 Çarşamba

Londra’da Arapça çıkan El Hayat gazetesinin haberine göre Mısır hükümeti Gazze’nin Filistin Yönetimine devri ve bölgedeki tüm gruplar arasında ateşkes için yeni bir girişim başlattı. Mısır’ın yeni girişimi Hamas’ın Gazze’deki askeri, polisiye ve adliye faaliyetlerini kısıtlamayı ve bölgenin Filistin Yönetimine devredilmesini ön görüyor. Ayrıca Hamas’a 1967 sınırları (Batı Şeria ve Gazze) içindeki bir Filistin Devletinin kurulmasını kabul etme çağrısında bulunuyor. Ayrıca Hamas’tan Gazze-İsrail sınırındaki gösterileri sona erdirmesi, sınırda 500 metrelik bir tampon bölge oluşturulması, İsrail-Hamas arasında bir ateşkes başlatılması talep ediliyor.

Mısır planına göre Gazze’nin Filistin Yönetimine geçişi süresince Hamas’ın atadığı on binlerce memur ve yetkilinin maaşının Abbas yönetimi tarafından ödenmesi gerekiyor. Mısır, 2017’nin ekim ayında da Batı Şeria’daki Abbas yönetimi ile Gazze’deki Hamas yönetimlerinin tek bir hükümet altında toplanmaları için girişimde bulunmuştu, fakat taraflar anlaşmayı uygulamadı. Bir önceki anlaşma kapsamında da Hamaslı memurların maaşları Filistin Yönetimi tarafından ödenirken anlaşma sağlanamadığından, Hamas’a yaptırım amacıyla, maaş ödemeleri bu senenin başında kesildi.

El Hayat gazetesinin haberine göre yeni girişim de Hamas tarafından sıcak karşılanmadı. Gazeteye göre pazar günü Mısırlı İstihbarat yetkilileri Hamas’ın politik lideri ile İsmail Haniye ile konuyu görüştü, fakat toplantını iyi geçmedi. Mısırlı yetkililerin, pazar akşamı Gazze’yi terk ettiği belirtildi. Hamas, El Fetih uyguladığı yaptırımların ve yeni yaptırım tehditlerinin ateşle oynamak anlamına geldiğini söyleyerek Mısırlı yetkilileri ve Abbas yönetimini uyardı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün