İşçi Partisi anketlerinde antisemitizm’ bir numara

İngiltere’de yapılan son anket, İşçi Partisindeki antisemitizm probleminin boyutunu ortaya çıkardı.

Dünya
26 Eylül 2018 Çarşamba

Yapılan anketten elde edilen verilerde, İşçi Partisinin antisemit yaklaşımının oy verenleri böldüğü gözlemlendi.

Geçtiğimiz hafta Liverpool’da toplanan İşçi Partisi kongresinde açıklanan anket sonuçlarına göre, insanların İşçi Partisi ile en çok bağdaştırdıkları konunun antisemitizm olduğu ortaya çıktı.

Katılımcılardan İşçi Partisinin son haftalarda en çok bahsettiği konulardan hatırladıklarını söylemeleri istendiğinde verilen cevaplarda, yüzde 46 ‘antisemitizm’ cevabı ile öne çıkarken, bunu en yakın takip eden yanıtlar yüzde 31’in verdiği ‘hiçbir şey’ ile yüzde 29’un verdiği ‘Brexit’ cevapları oldu.

Ankete katılanların yüzde 33’ü parti lideri Jeremy Corbyn’in antisemit bir kişi olduğunu, yüzde 23’ü ise İşçi Partisinin antisemit olduğunu düşündüklerini belirttiler.

Katılımcıların altıda birinden biraz daha azı olan yüzde 16’sı en son seçimlerde İşçi Partisi ve liderine oy vermiş olmalarına rağmen Corbyn’in antisemit olduğunu, yüzde 11 ise partinin antisemit olduğunu düşündüklerini belirtti.

Katılımcıların üçte birinden fazlasını oluşturan yüzde 34’lük bir kesim, antisemitizm konusuna eğilip bu sorunu çözmedikleri sürece bu partiye oy vermeye sıcak bakmayacaklarını bildirdi. Aynı soruya cevap veren İşçi Partisine oy verebilecek kişilerin yüzde 31’i, antisemitizm bir sorun olsa bile diğer konuların kendileri için daha büyük önem teşkil ettiğini söyledi.

YouGov Antisemitizme Karşı Çalışanlar grubu tarafından yürütülen ankete beş binden fazla kişi katıldı.

Ankete katılanların neredeyse yarısı, yüzde 46’sı, İşçi Partisinin bir antisemitizm sorunu olduğunu düşündüklerini belirttiler. Bu kişilerin yüzde 30’unun geçtiğimiz seçimlerde bu partiye oy veren kişilerden olduğu belirtildi.

Katılımcıların yüzde 20’si Jeremy Corbyn’in antisemitizmi ele alma konusunda başarılı olduğunu düşünürken, bunun neredeyse üç katı olan bir kesim, katılımcıların yüzde 58’i, Corbyn’in antisemitizm sorununu ele almakta yetersiz olduğuna inanıyor.

Diğer yandan, BBC Today adlı televizyon programında Andrew Marr’a konuşan Corbyn, ‘kesinlikle antisemit olmadığını’ ve İsrail Devleti’nin kurulmasını ırkçı bir girişim olarak görmediğini vurguladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün