Un evenimyento, una dicha/un proverbo

Djoha se fue al banyo, tuvo de kontar mil i un anyo Nasreddin Hoca hamama gitti ve bin bir yıl anlatacak şeyi oldu.

Judeo-Espanyol
20 Eylül 2018 Perşembe

Eyal OVADYA & Sİlvyo OVADYA

Mi madre tiene una amiga muy intima ke bive en Israel i ke es gia i lavora por la Turkiya i por Israel. Kada vez ke viene a Estanbol viene a vijitarmos a muestra kaza. Eran amigas muy intimas kuando teniyan tredje-kinze anyos. I esta amistad kontinua desde los kuarenta anyos dalkavo … Kuando vyene a Estanbol en un diya es kapache de ver dyes personas en las kayes, ke mi madre no enkontra en la kaye bivyendo en Estanbol. I kuando viene a muestra kaza empesa a kontar a ken vido en la kaye en Nişantaş o si se fue a la Ada, los ke vido en el vapor o en el debarkader.

  Mi madre le dize kada vez ke es muy kapache para enkontrar tanta djente en las kayes. I mi padre la vez dalkavo le disho: “Djoha se fue al banyo, tuvo de kontar mil i un anyo.”

Annemin İsrail’de yaşayan hem Türkiye’de hem de İsrail’de rehberlik yapan çok samimi bir arkadaşı var. İstanbul’a her geldiğinde bizi mutlaka evimize gelerek ziyaret eder. On üç – on beş yaşlarından beri çok samimiydiler. Bu dostluk son kırk yıldan beri süregelmekte… İstanbul’a her geldiğinde bir günde sokakta on değişik kişiyle karşılaşma yeteneğine sahiptir. Aynı kişileri tanıyan annem, İstanbul’da yaşamasına rağmen bu kişilerle pek karşılaşmaz. Evimize geldiğinde de o gün sokakta kimlerle karşılaştığını ve ne sohbetleri olduğunu anlatmaya başlar. Karşılaştıkları ya Nişantaşı sokaklarında dolaşanlar ya da Adaya gitmiş ise vapurda veya iskelede karşılaştıklarıdır.

Annem her defasında sokakta bu kadar tanıdıkla karşılaşabilmesi için inanılmaz yetenekli olduğunu belirtirken babam son defasında ona: “Djoha se fue al banyo, i tuvo de kontar mil i un anyo / Nasreddin Hoca hamama gitti ve bin bir yıl anlatacak şeyi oldu” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün