Budapeşte Sinagogu asırlardan sonra yeniden açıldı

Macaristan’ın başkentinde yüzyıllardır ibadet yeri olarak kullanılmayan sinagog, ülke başkanının katıldığı törenle yeniden açıldı.

Dünya
20 Eylül 2018 Perşembe

Buda Kalesi Sinagogunun yeniden düzenlenmesi ve açılış töreninde Cumhurbaşkanı János Áder, Yahudi topluluklarından Habad’a bağlı EMİH Federasyonu’nun konuğu olarak bulundu.

Önceleri Yahudi müzesi olarak kullanılan Táncsics Caddesindeki sinagog özellikle Roş Aşana Bayramında açıldı.

Şehrin iki yakasını birleştiren Budapeşte’de düzinelerle sinagog bulunuyor. Ancak bunların çoğu Tuna Nehrinin doğusundaki Peşte’de yer alıyor. Sakin ve tepelik Buda’da ise aksine şehrin yabancı elçilikleri, birçok kilise ve müze yer alırken sadece birkaç sinagog bulunuyor.

Buda’da Holokost’tan önce daha çok Yahudi yaşıyordu. Ancak Soykırım’dan kurtulan Yahudilerin çoğu Peşte’ye taşındı; çok azı ise Buda’ya geri döndü. Bugün yaklaşık 100 bin Yahudi, Macaristan’da çoğunlukla Budapeşte’de yaşıyor.

EMIH Başkanı Rabbi Shlomo Koves’in törende yaptığı konuşmada, “Holokost’tan 70 yıl sonra bu yeri ve Buda Kalesindeki bu özel kutlamada başlarını yüksekte tutan yüzlerce insanı görmek çok anlamlı. İsrail’in son kurtuluşunun ayak seslerini duyabiliyorum” dedi.

Budapeşte doğumlu bir haham olan Asher Faith, Ortaçağ’da inşa edilen ve hâlâ Yahudi Kapısı olarak bilinen, ana şehir kapılarından birinin yakınında bulunan sinagogu yönetecek. Sinagog 13. yüzyıldan kalma görkemli bir yapı olan Buda Kalesi Sarayının içinde yer alan Macar Ulusal Galerisinin yakınında yer alıyor.

Törene katılanlar arasında Hollanda Hahambaşısı Binyomin Jacobs’de yer aldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün