Alman meclisinde ‘faşizm’ kavgası

Alman meclisindeki bütçe görüşmeleri tartışmalara sahne oldu. SPD’li Schulz, sağ popülist siyasetçi Gauland’ı “faşizmin yöntemlerini” kullanmakla suçladı.

Dünya
13 Eylül 2018 Perşembe

Almanya’da tatil sonrası yeniden çalışmalarına başlayan meclis, bütçe görüşmeleri sırasında partiler arası söz düellosuna sahne oldu.   

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) eski lideri Martin Schulz, sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclis Grup Başkanı Alexander Gauland'ı konuşmalarında "faşizmin yöntemlerini” kullanmakla suçladı.

Oturumda ana muhalefet partisi başkanı olarak söz alan Gauland, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mülteci siyasetini eleştirerek Almanya'daki sorunların kaynağı olarak göçü gösterdi.

Ardından söz alan SPD'li Schulz, Nasyonal Sosyalizm dönemine işaret ederek, "Her şeyin suçlusu göçmenler! Benzer bir söylem bu kurumda daha önce görülmüştü” dedi. Schulz sözlerini "Sonunda kontrol kaybına yol açan ve sonucunun sokaklardaki şiddet olduğu bu tarz retorik silahlara, bu insanlara bu ülkenin demokratlarının karşı koymasının zamanı geldi” şeklinde sürdürdü.

Sol Parti'nin yanı sıra Yeşiller ve SPD sıralarından alkış alan Schulz, Gauland'ın Nasyonal Sosyalizm dönemini Alman tarihindeki "bir kuş pisliği” olarak nitelendirdiği sözlerini de sert bir şekilde eleştirdi. Schulz, "Sayın Gauland, kuş pisliği bir araya gelince pislik yığını olur, siz de Alman tarihindeki bu yığına aitsiniz” dedi.

Daha sonra söz alan Almanya Başbakanı Angela Merkel Chemnitz'de yaşanan yabancı düşmanlığı ve şiddet içeren olaylara işaret ederek nefret ve dışlama konusunda uyarıda bulundu. Merkel, "Hristiyanlar ve ateistler gibi Yahudi ve Müslümanlar da bizim toplumumuza, okullarımıza, siyasi partilerimize, toplumsal yaşamımıza aittir” şeklinde konuştu.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün