İsveç’te Holokost müzesi açılıyor

İsveç hükümeti, İskandinav ülkesindeki Holokost mağdurları ve diplomat Raoul Wallenberg anısına bir Holokost müzesi açmayı planladığını açıkladı.

Dünya
12 Eylül 2018 Çarşamba

Holokost müzesi kurma kararını açıklayan İsveç Sosyal İşler ve Spor Bakanı Annika Strandhall, Twitter’da salı günü yaptığı açıklamada, özellikle bu dönemde alınan bu kararın çok önemli olduğunu belirtti.

Ülkenin önde gelen haber sitelerinden Dagen’e göre müze 2020 yılının başlarında açılacak. Dagen’e göre, müzede ayrıca Holokost sırasında on binlerce Macar Yahudi’sini Nazilerden kurtarmış olan İsveçli diplomat Raoul Wallenberg adına yapılacak Wallenberg Merkezi de yer alacak. Bu merkezin uluslararası ziyaretçilerin ilgisini çekmesi bekleniyor.

Müze, hayatta kalmış Holokost kurtulanlarına odaklanacak. Onların yaşadıklarını ve deneyimlerini, söyleşi ve belgelerle aktarmayı hedefleyen müze ayrıca o döneme ait eşyaları da toplamak istiyor. Çoğunluğu özel müzelerde, arşivlerde ve şahısların evlerinde olan bu eşyalar için hummalı bir araştırma başlatılacak.

Müzenin, yaklaşık 350 bin kişilik Malmö’de inşa edilmesi planlanıyor. Bu şehirde her yıl onlarca antisemit olay rapor ediliyor. Malmö’de, Ortadoğu’nun birinci ve ikinci kuşak göçmen nüfusunun üçte biri yaşıyor. Bunlar arasında yüzlerce Yahudi de bulunuyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün