İran’dan sürpriz Roş Aşana kutlaması

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, tüm Yahudilerin Roş Aşana Bayramı’nı kutladı, barış ve birlik içinde yeni bir yıl diledi. Zarif paylaştığı tweet’inde, İranlı Yahudilerin sinagogda dua ettiği bir fotoğraf paylaştı.

Dünya
12 Eylül 2018 Çarşamba

Pek çok dünya lideri, Yahudi yeni yılı Roş Aşana bayramı dolayısıyla kutlama mesaj-ları yayınladılar.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran ve İsrail’in birçok konuda anlaşmazlık yaşadığı bir yıl olmasına rağmen tüm Yahudilerin Roş Aşana bayramını kutladı, barış ve birlik içinde yeni bir yıl diledi. Zarif, paylaştığı tweet’inde, “Güneş yerini aya bırakırken, tüm Yahudi vatandaşlarıma ve dünyadaki Yahudilere, barış ve birlik içinde yeni bir yıl dilerim, mutlu Roş Aşana’lar” ifadelerini kullandı. Zarif, mesajı ile birlikte İranlı Yahudilerin sinagogda dua ettiği bir fotoğraf paylaştı.

1979 İslam Devrimi öncesinde 80 ile 100 bin arasında Yahudi’nin yaşadığı İran’da artık 8500 Yahudi yaşıyor. İran Yahudilerinin büyük çoğunluğu ABD, İsrail ve Avrupa ülkelerine göç ederken, kalanlar Tahran, İsfahan ve Şiraz gibi büyük kentlerde yaşıyor. Bir Yahudi’nin mecliste vekil olarak yer aldığı İran’da, Yahudilik resmi olarak tanınan dini azınlıklardan biri.

Filistin Yönetimi Başbakanı Rami Hamdallah da, Roş Aşana kutlaması yayınladı. Hamdallah ayrıca, Yahudi bayram döneminin sona ermesinin ardından İsrail Maliye Bakanı Moshe Kahlon ile buluşmayı kabul ettiğini açıkladı.

Rus Yahudi Cemaati’ne yönelik bir kutlama mesajı yayınlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, mesajında Rus Yahudilerinin ülkeye katkılarından bahsetti.

Putin’in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Yahudilerin dini kurumlarının ülke hayatına entegre olduğunu, yardım etkinlikleri yürüttüğünü, istedikleri eğitim projelerini uygulamaya koyduklarını, genç nesle tarihi miraslarını ve atalarının geleneklerini aktardıklarını görmek beni tatmin ve mutlu ediyor” ifadeleri yer aldı. Putin, “Yahudi toplumlarının dinler ve ırklar arası diyaloga katkıları, yüzyıllardır Rus halkının dostu olmaları bizim için çok önemli” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da, kendi ve eşi adına bir kutlama mesajı yayınladı. Trump tweet’inde, “Melania ve ben, kutsal günlerin Tanrı’nın barış, sevgi ve merhameti ile geçmesi için dua ediyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Melania ve ben, Roş Aşana’yı kutlayan tüm Yahudilere Şana Tova diyor ve en içten şekilde kutluyoruz.”

İngiltere’de Londra Belediye Başkanı Sadık Han, mesajında şehrindeki Yahudileri güvende tutacağına dair söz verdi. Han, “Roş Aşana’yı kutlayanlara en iyi dileklerimi iletiyorum. Londralı Yahudilerle - antisemitizmle mücadelelerinde - her zaman omuz omuza olacağım ve onları güvende tutmak için ne gerekirse yapacağım” dedi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün