Yeniköy Sinagogu COVID-19 günlerinde de yahidlerini yalnız bırakmadı

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu da sinagog binasının kapalı olduğu dönemde bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek, yahidlerine bir şeyler kazandırmak, bir arada olmak ve alışkanlıklarından kopmamak adına sanal ortamda çalışmalarını sürdürmeye gayret etti.

Sibel KONFİNO Toplum
27 Mayıs 2020 Çarşamba

Yalnız ülkemizi değil, tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını sürecinde herkes pek çok değişik duyguyla karşı karşıya kaldı. Herkes kendi sağlığı ve sevdiklerinin sağlığı konusunda endişeler yaşadı. Hatta maalesef kötü haberlerle de karşılaşıldı. Hayatın her alanında belirsizlikler ortaya çıktı, günlük rutinler değişti. Sabah kalkıp işe gitmenin bile büyük bir lüks olduğu idrak edildi. Hayat neredeyse durma noktasına geldi. Bu süreçte, birçok insanı ayakta tutan inançları ve her şeyin iyi olacağına dair besledikleri umut oldu.

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu da sinagog binasının kapalı olduğu dönemde bu süreci en iyi şekilde değerlendirmek, yahidlerine bir şeyler kazandırmak, bir arada olmak ve alışkanlıklarından kopmamak adına sanal ortamda çalışmalarını sürdürmeye gayret etti.

COVID-19 pandemi süresinde her sabah 08.30’da Şahrit tefila dualarını yahidleriyle beraber Rav İsak Peres yönetiminde Hazan Şelomo Bihar ve Sinagog Başkanı Nesim Bihar başta olmak üzere amatör hazanlarla beraber gerçekleştirmeye devam ediyor. Ayrıca her akşam Minha ve Arvit duaları da Zoom üzerinden canlı olarak yayınlanıyor. Bu faaliyetler aynı zamanda Facebook’taki Yeniköy Tiferet grubundan da takip edilebiliyor.

Rav İsak Peres evlerde geçirilen son iki ayda sanal ortamda gerçekleşen faaliyetleri şöyle özetliyor: “Tora eğitiminin gücüne inanarak her akşam değerli yahidlerimizin de katılımıyla Tora dersleri düzenledik. Emuna (İnanç) ile başlayan derslerimizi, meydana gelen olaylara, içinde bulunduğumuz bayramlara ve özel günlere, kişilerin iç dünyalarına bağlı olarak Ketoret, Vayikra, Pesah yorumu ve alahaları, Omer, Birkat Amazon, Şemini, Sınırlı Değiliz, Avraam'ın Darphanesi, Akarat Atov, Zamanın değişimi ve etkisi, Tazria Metsora, Brit Mila, İsrael 72 yaşında, Saygı Bulutu, Aharemot Kedoşim, Sedaka ve Maaser, Emor, Lag Baomer, Anne baba saygısı, Şir aşirim, Zor zamanlarla mücadele, Bear Behukotay, İhtiyar olmak ve Yom Yeruşalayim konulu dersler takip etti.

Tora derslerinin yanı sıra, sabah tefilalarını da aynı sinagogumuzda yaptığımız gibi her gün iki alaha söyleyerek gerçekleştirdik. Bu süreçte kaybettiğimiz sevgili Şohet ve Hazan'ımız Rıfat Romi için limud ve mevlut duası düzenledik. Diğer yahidlerimizin isteği doğrultusunda mevlut dualarını yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ayrıca rahatsız olan yahidlerimiz için de sağlık duaları yaptık.

Tekrar bir arada dua edebileceğimiz, birbirimizin varlığından keyif alarak sohbetler gerçekleştirebileceğimiz günlerin tez vakitte gelmesini en içten duygularımla temenni ediyorum.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün