Winona Ryder Hollywood’da antisemitizmi gündeme taşıdı

Winona Laura Horowitz olarak doğan Winona Ryder, fazla ‘Yahudi’ göründüğü için rol kaçırdığını belirterek Hollywood’da antisemitizm ile ilgili tecrübelerini anlattı. Mel Gibson yine tartışmaların odağı oldu.

Selin KANDİYOTİ Kültür Sesli Dinle
1 Temmuz 2020 Çarşamba

Yahudi oyuncu Winona Ryder 21 Haziran’da The Sunday Times’a verdiği röportajda bir zamanlar fazla ‘Yahudi’ göründüğü için rol kaybettiğini açıkladı. 48 yaşındaki aktris zaman zaman kendisine “Nasıl olur, Yahudi misin? Fakat çok güzel görünüyorsun” dendiğini, bir defasında ise bir dönem filminde aristokrat bir ailenin üyesi rolü için fazla ‘Yahudi’ göründüğü öne sürülerek reddedildiğini anlattı. Ryder, yorumun kendi de Yahudi olan stüdyonun başındaki kişi tarafından gelmesine şaşırdığını belirtti.

‘Stranger Things’ adlı dizinin önde gelen karakterlerinden birini oynayan Winona Ryder pek dindar olmadığını ancak kimlik olarak kendini Yahudi olarak tanımladığını açıkladı. Ryder Holokost döneminde kamplarda hayatını kaybeden aile büyükleri olduğunu ve o dönemde yaşananların kendisini çok etkilediğini ifade etti.

Ryder film endüstrisinde antisemit insanlarla karşı karşıya geldiğini, bir defasında ‘Cesur Yürek’ filminin yıldızı ve antisemit davranışlarıyla bilinen Mel Gibson’ın II. Dünya Savaşı sırasında Nazi kamplarındaki krematoryumlara açıkça referans vererek kendisine ‘fırın kaçağı’ dediğini belirtti. Ryder röportajda şöyle konuştu: “20 yıl kadar önce kalabalık bir partideydik. Yanımda eşcinsel bir arkadaşım vardı. Gibson puro içiyordu ve birdenbire arkadaşıma dönerek ‘Acaba AIDS olur muyum?’ dedi. Daha sonra Yahudilerle ilgili bir konu açıldı ve bu defa bana dönerek “Sen fırın kaçağı değilsin, değil mi?’ dedi.” Ryder, Gibson’ın partide daha sonra kendisinden özür dilemeye çalıştığını belirtti.

Röportajın ardından Mel Gibson avukatı aracılığıyla tüm suçlamaları reddetti. Ryder, Gibson’un suçlamayı kabul etmemesine “1996’da arkadaşım Kevin Aucoin ve ben Mel Gibson’ın nefret dolu sözlerine maruz kaldık. Hatırası acı ve dün gibi. Ancak davranışlarımızın sorumluluğunu kabul ederek yanlışlarımızı düzeltebilir ve karşımızdakine gerçekten saygı duyarız” sözleriyle karşılık verdi. 2002’de 40 yaşındayken ağrıkesici doz aşımından hayatını kaybeden Aucoin, Madonna, Cher, Naomi Campbell ve Cindy Crawford gibi ünlülerin makyaj sanatçısıydı.

Winona Ryder’ın iddiasının ardından Mel Gibson rol alacağı ‘Chicken Run’ animasyon filminden çıkarıldı. Yahudi komedyen Seth Rogen durumla ilgili “Gibson’ın ‘fırın kaçakçısı’ yorumuna şaşırdım çünkü Holokost’un gerçekten olduğunu kabul etmiş oluyor” diye tweet attı.  

EMMY ROSSUM’DAN RYDER’A DESTEK

Yahudi aktris ve ‘Shameless’ adlı dizinin oyuncusu Altın Küre adaylığı bulunan 33 yaşındaki Emmy Rossum, Ryder’ın röportajını okuduktan sonra çok sinirlendiğini belirterek Twitter’da kendi tecrübelerini paylaştı. Annesi Rus Yahudisi olan Rossum, “Bu iğrenç ve aynı zamanda üzücü. Fakat şaşırtıcı değil. Beyaz üstünlüğünün ve bağnazlığın hakim olduğu ülkemiz ve film endüstrimiz için tekil bir olay da değil” dedi.

‘Phantom of the Opera’ yıldızı daha sonra Hollywood’da antisemitizm ile ilgili kendi tecrübesini yazdı: “Birçok defasında sektörden ve dışından Yahudi olduğuma şaşıran insanlarla tanıştım. Genelde hiç de Yahudi gibi görünmediğimi söylüyorlar. Ben bu beyanlarının önünde suskunluğumu koruyunca da ‘bunu iyi anlamda söyledim’ diyorlar. Sanki Yahudi görünmek -bu her ne demekse- kaçınmak isteyeceğim bir şeymiş gibi. Bu midemi bulandırıyor.” 850 binden fazla takipçisi olan Rossum tweet dizisine şöyle devam etti: “Seçmelerin sonunda kaç kez fazla etnik göründüğüm için red aldığımı sayamam. ‘Daha ‘Amerikan’ görünümlü birini arıyoruz, mavi gözlü, sarı saçlı ve daha güzel’ birini arıyorlar. Üstelik bu benim beyaz bir kadın olarak yaşadığım bir tecrübe. Siyahi insanların bu endüstride iş bulabilmek için çektiklerini düşünemiyorum bile. Onlara yaşatılan hoşgörüsüzlük, bağnazlık ve acının yüzde birini yaşamamışımdır.”

Seslendiren: Janet Mitrani

    

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün