Sürü bağışıklığı salgını durdurabilir mi?

“Yeteri kadar insan COVID-19 ile karşılaştığında, virüs kendi kendine yayılımını durduracak, ancak bunun sonuçları yıkıcı olabilir…”

Dünya
30 Mart 2020 Pazartesi

Teknik adı ile Herd Immunity veya  Türkçesi ile sürü bağışıklığı fenomeni  COVİD-19 salgınını durdurabilir mi?

MIT Üniversitesinin resmi yayın kuruluşu MIT Tech-Review’ın Baş editörü Antonio Regalado biyolojinin bu fenomeninin birçok virüsü yok ettiğini eninde sonunda bu durumun yaşadığımız salgın için de geçerli olacağını belirtiyor. 

Sürü bağışıklığı, yeteri kadar bireyin virüsü kapması ve bağışıklık sistemi bu virüsün hastalık yapmasına engel olacak kadar güçlü insanların  da bu grupta olması dolayısı ile yayılma hızının düşmesi ve sonunda yok olması olarak açıklanıyor. 

Antonio Regalado şunları belirtiyor: 

“Tıp biliminin tecrübelerine göre, bir salgını tamamen durdurmanın teorik olarak üç yolu var. İnsanların hareketine kısıtlama getirmek, mümkün olduğunca test yaparak hastaları izole etmek birinci yol.

İkinci yol aşı, ancak korona virüsünde şu anda en az 12 aya ihtiyaç var.   

Üçüncü yol ise, yeteri kadar insanın virüsü alması sonrası sürü bağışıklığı fasılasının başlaması ve yayılımın doğal sistem içinde yavaşlayarak yok olması. Ancak bu yolun sonuçları korkunç da olabilir… 

Ancak virüs kontrolden çıkarsa, eninde sonunda birçok insana gelecek ve eğer yeteri kadar bağışıklığı kuvvetli insan varsa virüs, daha fazla yayılamadan yok olacak. 

Uzmanların tahminlerine göre, eğer kontrolden çıkarsa korona bir yıl içinde  insanlığın yüzde 60’na gelecek.

Bu tahminler öylesine kaba tahminler değil. Şimdiye kadar olan tecrübelerin çıkarımı. Ancak yüzde 60, bir kişinin ortalama 3 kişiye bulaştırdığı korona için  doğa ananın sürü bağışıklığı sistemini çalıştırmaya başlayacağı eşik noktası.

İngiltere ve Hollanda sağlık bakanlıkları  daha şimdiden kontrollü bir sürü bağışıklığı sistemini yapay olarak  yaratmak için arayış içinde.

Ancak İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock basında çıkan söz konusu sürü bağışıklığı sisteminin şimdilik bilimsel bir kavram olduğunu, hükümetin politikası olmadığını, asıl amacın maksimum izolasyon olduğunun altını çizdi. 

Salgını engellemek için izolasyon yöntemi kullanılırsa belki sürü bağışıklığı sistemi devreye geç girecek, ancak hastalığın yayılımı yavaşlayacak, birçok hayat kurtarılacak,  aşı ve serum icat etmek için zaman kazanılacak. 

Uzmanlar hali hazırda izolasyon ve sürü bağışıklığı sistemlerini optimize eden bir strateji arayışı içinde.” 

Sonuç olarak insanoğlunun doğayı bu kadar tahrip etmesine ve tek hücreli bu düşmana karşı  zamanında güçlü bir silah geliştirememe olasılığına karşı da, doğa ananın acımasız da olsa hayatı devam ettirmek için bir yöntemi var…

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün