Ortodoks bir kadının laik dönüşümü Netflix’de

26 Mart’ta yayınlanacak ‘Unorthodox’ adındaki gerçek olaylara dayanan mini dizi Yidiş dilinde ilk Alman yapımı olmasıyla öne çıkıyor.

Kültür
24 Mart 2020 Salı

Dört bölümden oluşan dizi 2012 yılında Deborah Feldman’ın yazdığı ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots / Ortodoks olmayan: Hasidik Kökenlerimi İnkâr Ediş Skandalım’ adlı hatırat niteliğindeki kitaba dayanıyor.

İsrailli aktris Shira Haas’ın hayat verdiği 18 yaşındaki ‘Esti’ karakteri saçını kazıtıp peruk takarak, Brooklyn’in Satmar cemaatine yeni gelin olarak giriş yapar. Bir an önce hamile kalarak kocasını ve geniş ailesini mutlu etmeye çabalayan fakat başarılı olamayan Esti, Berlin’in laik yaşamına kaçar.

Dizi birçok dini kural, gelenek ve katı kuralların hâkim olduğu Satmar cemaatinde geçiyor olsa da konusu itibariyle evrensel bir yetişkinliğe geçiş dizisi. Yapımcılığını ve yazarlığını Anna Winger ve Alexa Karolinsky’nin üstlendiği dizinin yönetmenliğini ise Maria Schrader yapıyor. Hepsi Yahudi kadınlardan oluşan bu ekip dizinin her inanç grubuna hitap edeceğini düşünüyor. Yönetmen Schrader aynı zamanda Almanya’da tanınan bir oyuncu. Schrader, böyle bir cemaatte yaşamın ilk kez kadın gözünden anlatılmasının önemine parmak basıyor.  

Gerçek hikâyede Deborah Feldman, Satmar cemaatini ve eşini terk ettikten sonra bir süre New York’ta yaşıyor ve edebiyat okumak üzere Sarah Lawrence College’a yazılıyor. Daha sonra Feldman küçük oğluyla Berlin’e taşınıyor. Berlin Holokost’un çıkış noktası ve travmasının en çok hissedildiği şehir. Satmar cemaatini kuranlar ise Holokost’tan kurtulmayı başarmış, Holokost’un Tanrı tarafından asimile olmuş ve Siyonist Yahudileri cezalandırmak için yapıldığına inanan bir grup. Bu tezatlık üzerine kurulan kitap çok satanlar arasına girmişti.

Daha evvel uluslararası izleyici ile buluşan ‘Shitsel’ dizisi de Ortodoks Yahudiliğinin anlatıldığı hikâye ile Netflix’in popüler dizileri arasına girmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün