Ortadoğu karışık, Avrupa karmakarışık

Son senelerde hızla rekabetçi gücünü kaybeden Fransa’da ihracat azalıyor, işsizlik artıyor. Ülke yeni iş yaratamıyor. Ülkede nüfusun artmasına rağmen bu ekonomik ivmeye dönüşemiyor. Belki de ülke aşırı sosyal olmanın sıkıntısını yaşıyor. Kaldı ki mevcut sosyalist hükümet yapısal reformlardan, rekabetçi gücün arttırılmasından ziyade zengin avına çıkmış adeta.

Alber NASİ Köşe Yazısı
9 Ocak 2013 Çarşamba

Suriye Lideri Beşar Esad, İran, Çin ve Rusya’nın desteğiyle halen pozisyonunu koruyor. Kaldı ki Beşar Esad’ın yerini bırakmaya niyeti olmadığı gibi yeni barış planlarından bahsediyor. Suriye muhalefeti  istediği kadar “tek yol Esad’ın gitmesi” desin, Suriye Devlet Başkanı’nın bir yere gitmeye niyeti yok.

Bu arada beyin kanaması geçiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin öldüğü söylentisi bölgede gerginliği arttırıyor. Talabani, Irak’ta iç savaşın çıkmasını engelleyen en önemli  kişi konumunda. Talabani’nin ölümü durumunda Irak Başbakanı Maliki’nin paralı ordusuyla Barzani’ye bağlı Kuzey Irak Kürt Özerk Yönetimi güçlerinin birbirine saldırması kaçınılmaz olur.

Hem Suriye’de hem de Irak’ta iç savaş olması bölgede başka iç savaşların çıkmasına da sebep olabilir. O zaman durum iyice kontrolden çıkabilir. Irak’ta bir iç savaşın çıkması bir Kürt katliamına sebep olabileceği gibi bağımsız bir Kürt devletinin ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Şu aşamada Barzani’nin bir savaş istemese de orta ve uzun vadede Kuzey Irak Kürtlerinin devlet kurmaya yönelik bir savaş çıkaracağını kestirmek pek de zor değil.

***

Ortadoğu’da sorunlar bitmezken, Avrupa ekonomik sorunlarla savaşmaya devam ediyor. Belki de ekonomik sorunları en panik havasında ve en beceriksizce ele alan Fransız Cumhurbaşkanı Holland. Zenginlere koyduğu anlamsız ve ödenmesi mümkün olamayan vergiler her geçen gün bir başka zengini ülkeden kaçırırken, şimdi de kafayı İsviçre sınırında yaşayan Fransızlara taktı. Fransa’nın bir takım yapısal problemleri olduğu muhakkak. Son senelerde hızla rekabetçi gücünü kaybeden Fransa’da ihracat azalıyor, işsizlik artıyor. Ülke yeni iş yaratamıyor. Ülkede nüfusun artmasına rağmen bu ekonomik ivmeye dönüşemiyor. Belki de ülke aşırı sosyal olmanın sıkıntısını yaşıyor. Kaldı ki mevcut sosyalist hükümet  yapısal reformlardan, rekabetçi gücün arttırılmasından ziyade zengin avına çıkmış adeta. 

İtalyanlar ise ekonomik krizi aşmak için olanca güçleriyle çalışıp ihracatı arttırıyorlar. İtalyan malını satmak için hükümet, teşvikleri ön plana çıkarıyor. İtalyanlar biraz ihtiyaçtan, biraz da vatanseverlikten olsa gerek İtalya dışındaki mülklerini satmaya devam ediyorlar.

Fransa bir an önce toparlanmazsa Avrupa Birliği daha iyiye gidemez. Çünkü Almanya ve birkaç Kuzey Avrupa ülkesi Avrupa’nın ekonomisini toparlamaya yetmez.