Pesah’ın hit parçası

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
21 Nisan 2011 Perşembe

Her sene ufak tefek değişiklikler araya girse de ön hazırlıklarından Seder sofrasına kadar Pesah Bayramı kutlanmaya devam ediliyor. Ve bu arada ihtiyaçlı ailelere dağıtılan yardım paketlerinin sayısı inanılmaz bir hızla artıyor.

‘Büyükbaban Nisan ayında hasta yatarken, doktoru çağırmak için sokağa çıktığımda kürkümü giymiştim; dışarıda kar yağıyordu’ diye anlatırdı anneannem. Bu sene Nisan’da kar yağmadı ama, Pesah temizliği için camları sildireceğim gün gökten seller boşaldı adeta.

En iyisi bu sene Pesah için gözlemlediklerimi kısa kısa sıralayayım.

Bu yıl Pesah hakkında en kapsamlı ve anlaşılması en kolay bilgiler Nazlı Doenyas tarafından kaleme alınıp ŞALOM’un ‘Kavram’ sayfalarında yayınlandı.

Seder masasına misafir çağıran belli bir yaş üstü kesim, hazırlanması külfetli olduğu için ‘burmuelo’ yapmaktan vazgeçti. İstanbul Yahudileri bir geleneği daha kaybetmek üzereler mi?

Pesah’ı yurt dışında kutlayanların çoğaldığını, Amerika’ya gidecek olanlardan en çok ‘El Kavretiko’ CD’si istendiğini biliyor muydunuz?

İlginçtir, ‘El Kavretiko’ yılın hit parçası haline geldi. Bayram arifesinde internetten e-postalar yağıyor. Kiminde şarkının sözcükleri var, kiminde hem sözcük hem melodi var.

Kimi aileler 20-25 kişiyle Seder’i iki gece yaparken daha küçük sayıda aileler kutlamayı bir gece ile sınırladılar. Nedenleri her ne ise cemaat bireylerinin bir bölümü Seder’i artık iki gece yapmıyor.

Her ne kadar Seder Sofrası bu sene bizim evde yapıldıysa da, annemin eli birçok yemeğe değdi. Her zaman değmesi de en büyük dileğim.

Evlerinde ilk kez Pesah’ta misafiri olanlar, her nedense en çok kuzu pişirmekte zorlandılar. Bir kısım annelerinin tariflerini denemeyi düşünürken, diğer annelerin nasıl pişirdiğine kulak kabarttılar. Çok merak ediyorum, kuzular nasıl oldu?

Pesah’ın ilk gününden sonra et, sebze, salata yiyerek pekala haftayı geçirebiliriz. Ama  nedense işleri daha karmaşık hale sokmak genlerimizde var. İlle kilolarca ıspanaktan dizi dizi pyrexler yapıp buzluğa koymalıyız. Ispanak yerine yıkanması daha kolay olan pazıyla börek yapsak ne olur?

Evlendiğimden beri hiç değişmeyen sekiz yumurtalı Pesah keki formülünü fabrikasyon halinde yapmayı sürdürüyorum. Dört kişilik bir ailede günde ortalama bir kek tüketiyoruz. Bir keki yaptıktan sonra çıkan dağ gibi bulaşık yığınına rağmen, mutfağa sinen mis gibi portakal kabuğu rendesine de bayılıyorum.

Nice bayramlara.