Ki TAVO-TEŞEKKÜR

Rav İzak ALALUF Köşe Yazısı
29 Ağustos 2018 Çarşamba

Yahudi ismi birçoğumuzun bildiği gibi Yaakov’un dördüncü oğlu olan Yehuda’dan gelir. Lea oğluna isim verirken “apaam ode et Ad… - şimdi Tanrı’ya teşekkür edeceğim” demiş ve bu ismi seçmiştir. Yahudilerde teşekkür etmek atalarından itibaren bir kavim olarak günümüze gelmiştir. ‘Leodot’ yani teşekkür etmek fiili günlük yaşamımızın, dualarımızın çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Günlük dualarda Baruh Şeamar’dan hemen sonra Pesuke de zimra dediğimiz Tanrı’yı öven Teilim mizmorlarına yer verilir. Bu mizmorlar her sabah Mizmor LeToda yani Teşekkür Mizmoru ile başlar. Her ne kadar Pesah boyunca bu mizmor okunmasa da bayramda teşekkür için zaten Allel duası okunmaktadır. Bu mizmor teşekkür ile ilgili olarak çok temel bir yere sahiptir.

Aslında Yahudiler beraha söyleyerek de Tanrı’ya teşekkür ederler. Rabiler günde yüz tane beraha söylememiz gerektiğini öğretirler. Ekev peraşasında yer alan “ma Ad… E.loeha şoel meimah -  Tanrı senden ne ister” pasuğunda yer alan “ma –ne” sözcüğünün “mea – yüz” şeklinde okunması Gemara tarafından öğrenilir. Yani Tanrı bizden günde yüz tane beraha söylememizi beklemektedir. Teilim 118’de yer alan “ine ki hen yevorah gaver – işte kişi beraha söylemelidir” cümlesinde ‘ki’ ve ‘hen’ sözcüklerinin sayısal değerlerinin toplamı yüz sayısını vermektedir.

Bir topluluk teşekkür edince ‘modim’ sözcüğü ile bu gösterilir. Bu sözcüğün sayısal değeri de yüz sayısını verir. Amida’nin ‘odaa’- teşekkür- berahalarının giriş paragrafı olarak kabul edilir. David Ameleh zamanında bir salgında her gün yüz kişi hayatını kaybetmektedir. David buna fiziksel bir çare ararken ruhani çözümü bulur ve günde söylenen yüz berahanın bu salgını durdurabileceğini keşfeder. Her gün söylenen yüz beraha toplumu salgın ve felaketlerden de koruma özelliğine sahiptir.

Kötülüklerin kaynağı olarak bilinen meleğin isimlerinden biri ‘sameh-mem’ olarak bilinir. Bu iki harfin de toplamı yüz sayısını verir. Bu meleğin yaptıklarını nötralize etmek için her gün yüz beraha söylemenin iyi olduğunu bilginlerimiz bizlere öğretirler.

İlginç bir şekilde Mizmor leToda Teilim kitabının yüzüncü mizmorudur. Bu mizmor yüz altmış sekiz harf içerir. Bilginler her gün ve her saat Tanrı’ya teşekkür etmekten söz ederler. Haftalık saatlerin toplamının yüz altmış sekiz olması da tesadüf değildir.