AgriTech 2018’den izlenimler…

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
16 Mayıs 2018 Çarşamba

İsrail, ekonomik ve girişimcilik alanlarında yaptığı araştırmalar, yatırımlar ve dünya çapındaki örnek teknolojilerden oluşturulan fuarlara ev sahipliği yapıyor. 

Geçtiğimiz hafta, Agritech Israel 2018, tarımsal teknolojiler, yenilikler ve gıda işleme ile ilgili konferanslar fuarını bu yıl yirminci kez kutladı.

Tel Aviv’de 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Uluslararası Konferans’a, dünyanın dört bir yanından konuşmacılar, katılımcılar, delegeler, girişimciler ve sektörde yer almak isteyen adayların yanı sıra iş ve sanayi sektörlerinden CEO’lar, danışmanlar, yöneticiler, ekonomistler ve proje yöneticileri katıldı.

Panellerde sektörlerin verimliliğini artırmayı amaçlayan ileri teknikler hakkında bilgiler paylaşıldı. Profesörler, bilim insanları ve araştırma uzmanları için ortak platform oluşturulurken ‘kurak ve yarı kurak bölgelerde tarım’, konferansın ana teması oldu.

Çiftçi ve yetiştiriciler, tarım mühendisleri ve yetiştiricileri, su, toprak ve sulama profesyonelleri, proje finansörleri, iklim meteorolojistleri ve çevreciler çöl bölgelerindeki tarım sorunlarına yanıt bulmak için çözüm yollarına odaklandılar.

Bu yıl 70. yılını kutlayan teknolojinin, tarımın ve tıp sektörünün öncü ülkelerinden İsrail, atılımlarından hiç vazgeçmedi.1950’lerden beri, İsrailliler sadece kendi çöllerini yeşertmek için mucizevi yollar bulmakla kalmamış, keşiflerini farklı kanallar aracılığıyla geniş platformlara taşımıştır.

Ülkenin güneyindeki çöllerin verimli topraklara dönüştürülmesi, seralar aracılığıyla tarımda yapılan her türlü yatırım beraberinde farklı sektörleri bir araya getirdi. 

Bunun yanı sıra, sulama teknolojilerindeki yeni yatırımlar, toprakların daha da verimli kullanılmasına ve tasarruf yapılması açısından farklı metotları ve genişleyen sahaları sahneye taşıdı.  

Damla sulama kavramı, İsrail su mühendisi Simcha Blass tarafından devrimsel bir şekilde yavaşlatıldı. Böylelikle az miktarda ve dengeli bir damlanın kayda değer bir büyümeye yol açtığı keşfedildi.

İsrail, en gelişmiş sulama yöntemleri, dünyanın en yüksek yeniden değerlendirilen atıksu oranı ve uluslararası pazarda su ısıtma ve elektrik üretimi için en gelişmiş tarım teknolojilerine öncülük ediyor.

İsrail, jeopolitik konumu nedeniyle ilk günlerden bu yana, ülkenin tarım sektörü vatandaşlarına gelişmiş çözümler sunmaya zorlandı. Dünyanın en kurak bölgelerinden birinde yer alan İsrail, damla sulama, geri dönüşüm, arıtılması ve tarım amaçlı atıksuların yeniden kullanımı konularında öncülük etti.