Kaybedenler kulübünün kazananları

Riva HAYİM Köşe Yazısı
18 Nisan 2018 Çarşamba

Ülkemizde ırkçılık ayıplanan bir durum değildir. Mesela “Allah Hitler’den razı olsun” diyen ve soykırımı öven bir sanatçı gayet Türkiye’nin aşk şarkılarının sembolü olabilir.

Bu çıkışı dev alkış alır. Bu çıkış öyle sevilir ki, şarkının klipinde sanatçılar oynamak ister. Toronto’da ödüllü yönetmenler şarkının klipini çeker.

Televizyonlarda yayınlanan uluslararası şarkı yarışmasında en değerli koltuk kendisine ayrılır.

Ortada utanılacak bir durum yoktur. Irkçılık ayıp bir şey değildir.

Ortada basın aracılığıyla örtülmesi gereken imajsal bir durum vardır.

Kişilerin, hatta sanatçıların ırkçı olduğu ve Hitler sempatizanı olduğu maalesef ki ayıplanacak bir şey değildir.

Nazilerin yaptıklarının asla unutulmaması için geçtiğimiz hafta Uluslararası Holokost (Yahudi soykırımı) dünyada farklı etkinliklerle anıldı. 

Almanya’da Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları, Lehler ve diğer Slavların da aralarında olduğu milyonlarca kişiyi sistematik olarak katletti.

II. Dünya Savaşı sırasında 6 milyon Yahudi öldürüldü. Çünkü o vakit ‘Allah Hitler’den razı olsun’cu Naziler güçteydi.

Irkçılık ve ötekileştirme illeti maalesef antisemitizm,  islamofobi ve zenofobi başlığı altında dalga dalga yayılıyor.

Soykırımda Nazilerin yaptıkları tekrarlanmasın diye anmalar “never forget/asla unutma” ve “we remember/ hatırlıyoruz” başlığı altında yapılıyor.

O dönem Naziler tarafından yapılanları unutmadık, hatırlıyoruz ve hatırlatacağız.

Bir kez daha ırkçılar tarihte kazanmasın diye Nazi sempatizanlığı yapan sanatçı ve politikacılar karşısında durma çabamıza destek olan bir elin parmaklarını geçmeyen basın mensuplarımıza ve Agos gazetesi muhabirlerine ayrıca teşekkür ederim.

Bilin ki “We remember!”

Hürriyet gazetesinde yayınlanan haberi virgülüne dokunmadan tekrar verelim ki tüm dünya “We remember!” derken ne ima ettiği daha net olsun.

Toplumun tüm kesimleri tarafından ırkçılığın ayıplandığı, ırkçılığın, Hitler sempatizanlığının şirin ve tatlı bir delilik olarak savunulmadığı güzel günlere.

Unutturma savaşının kaybedenlerinin ırkçılar olması dileğiyle.

↔↔↔

“Yıldız Tilbe ‘Kış Gülleri’ albümüne adını veren şarkısına klip çekti. Tilbe, söz ve müziği kendine ait olan şarkının klipinde usta oyuncu Nejat İşler ile birlikte kamera karşısına geçti. Klipin yönetmenliğini Toronto›da ödül alan Hicran ve Melek filminin yönetmeni Esra Vesu Özçelik üstlendi. Çekimler Çamlıca’da bir villada gerçekleşti. Yıldız Tilbe ve Nejat İşler›in set aralarındaki keyifli ve neşeli halleri dikkat çekiciydi.”