Holokost´u Anma Günü için Manchester´dan Londra´ya yürüyen Fitness Antrenörü

Liza CEMEL Kültür&Sanat&Spor
3 Şubat 2023 Cuma

Manchester doğumlu Yoel Levy 23 yaşında. 22-27 Ocak arasında, Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü anısına zorlu bir amacı vardı. 350 kilometrelik bir yolu yürüyerek tamamlayacaktı. Bu çeşitli maratonlardan veya toplumsal amaçlar için yürünen tek günlük yollara da pek benzemiyordu. İki şehrin de aynı ülkede olduğu gerçeğine aldanmayın. Mesafenin boyutunu daha iyi anlamamız için, Tel Aviv Eilat arasına yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Yoel ile geçen hafta gerçekleştirdiği bu zorlu ama bir o kadar da etkileyici 350 kilometrelik (211 mil) yürüyüşü hakkında konuştuk. Bu zorlu süreci nasıl başarıyla tamamladığını, yürüyüşün ayrıntılarını, Yoel’in kamera arkasında hissettiklerini, bu karara nasıl vardığını ve neden vardığı gibi soruları siz de benim kadar merak ediyorsanız doğru yerdesiniz demektir!

Sponsorlu yürüyüş yoluyla toplanan fonlar, Yad Vaşem İngiltere Vakfı’nın (Yad Vashem UK Foundation)'nın önemli çalışmalarını desteklemeye gidecek.

Bu yürüyüşe nasıl karar verdin?

Yoel Levy: Holokost Anma Günü için farkındalık yaratmak ve destek göstermek amacıyla kişisel bir seçim olarak bu yürüyüşü yapmaya karar verdim. Her zaman Manchester'dan Londra'ya yürümenin ne kadar sürdüğünü görmek istemiştim, ancak para topladığım hayır kurumu Londra'daydı, bu yüzden iyi sonuç verdi!

Kendini zihinsel ve fiziksel olarak nasıl hazırladın?

Yoel Levy: Bu meydan okumaya başlamadan üç hafta önce yürüyüşü yapmaya karar verdim. Bir fitness koçu olarak uzun yıllardır antrenman yapıyorum; neyse ki bu meydan okuma için kondisyonuma devam edebildim. Zihinsel olarak zorlayıcıydı çünkü daha önce bu tür bir uzun mesafe mücadelesi yapmadığım için bilinmeyene karşı bir korku vardı!

Beklentilerin ve endişelerin nelerdi ve gerçeklik nasıldı?

Yoel Levy: Bu meydan okuma için beklentilerim birkaç günlük zihinsel ve fiziksel güçlüklerdi ve bunu başardım! Beklediğimden daha zor olduğunu söyleyebilirim çünkü 20 kg'lık sırt çantamı hesaba katmamıştım. Hoş olmayan hava koşullarına da dayanmak zorunda kaldım.

En büyük motivasyonun ve en büyük korkun neydi?

Yoel Levy: En büyük motivasyonum Holokost'tan etkilenenlerin anısını onurlandırmak, en büyük korkum ise yürüyüşü tamamlayamamaktı. Ya da dünya çapında artan antisemitizm nedeniyle güvenliğim tehlikede olabilirdi.

 

Yoel’in yukarıdaki fotoğrafta bulunduğu tünel yakında Manchester Havalimanı’nın pisti olacak.

Bu yürüyüşü tamamladıktan sonra dünyaya verdiğiniz mesaj nedir?

Yürüyüşü tamamladıktan sonra dünyaya verdiğim mesaj, Holokost'tan çıkarılacak dersleri hatırlamanın önemini hatırlatmak oldu. Holokost insanlık tarihinde korkunç bir bölümdü ve işlenen vahşeti ve bundan çıkarabileceğimiz dersleri asla unutmamamız önemli. Yürüyüş, akıl almaz zorluklar karşısında bile insan ruhunun gücüne ve direncine bir övgü niteliğindeydi. Bu kararlılık ve cesaret sayesinde acı çekenlerin anısını onurlandırabilir ve böyle bir trajedinin bir daha yaşanmasına asla izin vermeme kararlılığımızı gösterebiliriz. Geçmişi hatırlayarak ve ondan güç alarak, tüm insanlar için daha parlak ve daha şefkatli bir gelecek yaratmak için çalışabiliriz.

 

Almış olduğun geri bildirimler nasıl, insanlar ilham aldı mı?

Yoel Levy: Yürüyüşten alınan geri bildirimler son derece olumluydu ve birçok kişi önemli bir amaç için farkındalık yaratma çabası ve kararlılığından ilham aldı. Olumlu geri bildirimler gelecekteki mücadeleler için motivasyon sağladı ve başkalarına farkındalık yaratmak ve olumlu bir etki yaratmak için benzer eylemlerde bulunma konusunda ilham verdi. Yürüyüşün, Holokost ve bize öğrettiği dersleri hatırlamanın önemi hakkında konuşmaları tetiklemesi ve farkındalığı artırması umulmaktadır.

Bu zorlu eylemin Holokost Anma Günü için neden önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Yoel Levy: Yürüyüş, genç nesle Holokost ve Holokost'tan çıkarılan dersleri hatırlamanın önemi hakkında ulaşmanın ve onları eğitmenin bir yoluydu. Bu eylemin sosyal medyada tanıtılmasıyla daha geniş bir kitleye ulaşılmış, ayrıca anma ve geçmişten ders çıkarmanın önemi mesajının yayılmasına yardımcı olunmuştur.

Bahsettiğim gibi, Yoel bu projeyi Holokost’u Anma adına gerçekleştirdi ve bu vesileyle Yad Vaşem’e bağış yapmak isteyen herkesin desteğine açmıştı. Baştaki hedef tutara ulaşılmış olsa da hâlen bu link üzerinden bağış yapabilirsiniz: https://www.justgiving.com/fundraising/yoellevyyadvashemwalk?fbclid=PAAabnWd9ZwGQGb0CrcYD6VfihHJCptPBniUIYnB5y2t8SKN8AljYcTxdWY88

Yoel bu projesi üzerine Holokost kurtulanı Manfred Goldberg tarafından da özel bir destek mesajı almıştı: https://www.instagram.com/reel/Cn45C2sjo8y/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Yürüyüş çalışmaları dışında günlük videolarıyla da danışanlarına ve ilgilenenlere yardım ediyor. Aktif kullandığı Instagram hesabından ona destek olabilir, içeriklerini takip edebilirsiniz: @thejewishfitnesscoach: https://instagram.com/thejewishfitnesscoach?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Özellikle bu yürüyüş projesi esnasında belgelediği anları merak edenler sayfasında bulacaklardır. Kendi deneyim videolarının yanı sıra ilgi çekici olan taraf da Naziler tarafından katledilen bazı Yahudi sporcuların hayatlarını bize yine video yoluyla sunmasıydı.

Yoel buna benzer projeleri geçtiğimiz aylarda bulunduğu İsrail’de “Adım adım” (Steps) sloganıyla uyarlamıştı.

Son olarak, Yoel’in “Challah Shred” olarak tanımladığı bir stratejisi var. Aslında bu düşünce Şabat günleri masamızdan eksik olmayan “Challah”ya bakış açımızı değiştirebilir. Challah'ı kesmeden, sağlıklı ve fit bir yaşam tarzına sahip olmak için çeşitli önerilerini dinliyoruz.

Şimdiden Şabat Şalom ve bol adımlı günler…J

Ek kaynak: https://www.jewishnews.co.uk/fitness-trainer-embarks-on-epic-212-mile-walk-for-holocaust-memorial-day/

*Söyleşi orijinal dili İngilizce’den çevrilmiştir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün