´Simpson´lar Holokost anıtının üzerine kurbanlar olarak resmedildi

Selin KANDİYOTİ Kültür
1 Şubat 2023 Çarşamba

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü öncesinde Milano’da bulunan Holokost anıtının dış duvarlarına bir seri ekleme yapıldı: Nazi egemenliği altında Yahudiler gibi giyinmiş Simpson ailesi.

Dünya çapında tanınan İtalyan pop artisti AleXsandro Palombo, çizgi karakterler Homer, Marge, Bart ve Lisa Simpson’ı Nazi yönetimi altında yaşayan Yahudilerin giydiği kıyafetler içinde gösteren duvar sanatı serisi için Şoa Anma Kuruluşuna herhangi bir başvuruda bulunmadı. Seride, Simpson Ailesi sarı yıldız dikili kıyafetlerle ve toplama kampı formalarının içinde resmediliyor. Kuruluşun bir üyesi, duvar resimlerini herkesle aynı anda şaşkınlık içinde gördüklerini belirterek, bunu zararlı bir eylem olarak görmediklerini aksine bir jest olarak karşıladıklarını ve arkasındaki iyi niyeti gördüklerini belirtti.

Holokost anıtı Milano merkez tren istasyonu Milano Centrale’nin 21. platformunda bulunuyor. Bu platformdan 1943 yılında 1.200 Yahudi Nazi kamplarına götürüldü. AleXsandro Palombo günümüzün karanlık konularını popüler kültürün figürleriyle birleştirerek farkındalık yaratıyor. Palombo yayınladığı bildiride şu ifadelere yer verdi: “Bu çalışmalar artık görülmeyeni görselleştiriyor. En korkunç şeyler gerçek olabilir, bunları hatırlatmak sanatın görevidir, sanat kayıtsızlığa karşı panzehirdir. İnsanlığı Holokost dehşeti gibi olaylardan korumak için yeni nesillere filtresiz bir şekilde Holokost bilinci geçirilmelidir.”

Geçtiğimiz mart ayında Palombo Milano’da günlüğüyle tanınan Anne Frank’ı elinde Z harfi bulunan bir mektubu yakarken resmetmişti. Mektup Ukrayna işgalinin başladığı sırada Rus ordusu ile bağdaştırılmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün