´Rolling Stone´un kafası iyi mi?

Viktor Mori Perspektif
18 Ocak 2023 Çarşamba

Yeni yılın henüz ilk günlerinden 6 Ocak’ta Rolling Stone dergisinin New York’taki merkezinin önünde toplanan küçük bir kalabalık ellerinde pankartlarla, şarkılar söyleyerek protesto gösterisinde bulunuyorlardı. Bildiğimiz protestoculara hiç benzemeyen, New York’a altı saatlik mesafedeki Montreal’den gelen bu küçük grup, bir ‘müzik ve eğlence dergisinin’ önünde neyi protesto ediyor olabilirlerdi ki?

Rolling Stone dergisi, kapağında John Lennon’un resminin olduğu ilk sayısını 1967 yılında çıkarmıştı.

Derginin iki kurucusundan biri olan Jann Wanner, derginin adının nereden geldiği sorulduğunda, “Yuvarlanan taş yosun tutmaz” şeklinde bir deyiş olduğunu, ünlü İngiliz grubu Rolling Stones’un da isimlerini blues müziğinin efsanesi Muddy Waters’ın 1950 tarihli ‘Rollin Stone’ adlı şarkısından esinlenerek koyduklarını söylemişti. Bob Dylan’nın bir folk şarkıcısından rock yıldızına dönüşmesini sağlayan ilk hit parçası da ‘Like A Rolling Stone’ idi. Aslında dergi adı ile üçüne birden gönderme yapmıştı.

Rolling Stone, kapağında provokatif fotoğrafları yayınlamakla da ünlü idi. Bunların arasında en ikonik olanı, 1981 Ocak sayısının kapağındaki John Lennon & Yoko Ono çiftinin fotoğrafı olmuştu.

2004 Aralığında, Rolling Stone dergisinin kapağını ilginç bir listenin afişi süsledi. Dergi, 172 müzisyen ve eleştirmenin oylarıyla ‘Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı’nı listelemişti.

Listenin ilk sırasında ‘Like A Rolling Stone’ adlı şarkısı ile Bob Dylan, ikinci sırasında ‘Satisfaciton’ ile Rolling Stones bulunuyordu. Eh ne de olsa bu liste ‘Rolling Stone’ dergisinin listesiydi. John Lennon’un ‘Imagine’ ile üçüncü sırada yer aldığı listeyi 23 şarkıyla The Beatles domine ediyordu.

Bu liste, derginin o zamana kadar en çok okunan hikayesi olmuş, internet sitesinde milyonlarca kere tıklanmıştı.

2021 yılında dergi listeyi yenileme kararı aldı. Bu kez 250 sanatçı, müzisyen ve yapımcı, 4000 şarkı arasında bir oylama yapmıştı. 2004’teki liste rock&roll ve soul müzik ağırlıklıyken, 2021’deki listede, 2004 listesinde yer almayan 254 şarkı vardı; R&B, Hip hop, reggae, Latin pop gibi farklı müzik türlerinin hit şarkıları da yer almıştı. Bu kez listenin ilk sırasında ‘Respect’ ile Aretha Franklin bulunuyordu.

Bu listelerin okurları tarafından izlendiğini bilen dergi, 1 Ocak 2023’te, 2008 yılında yayınladığı ‘Tüm Zamanların En iyi 100 Şarkıcısı’ listesini güncelleyerek bu kez ‘Tüm Zamanların En İyi 200 Şarkıcısı’ listesini yayınladı.

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/best-singers-all-time-1234642307/patsy-cline-14-1234643197/

Ancak dergi personeli ve dergiye katkıda bulunanlar tarafından hazırlandığı söylenen liste, bu kez uzaklarda bir yerde birilerini epeyi kızdırmıştı.

Listenin yaynınlanmasının hemen ardından, listede idollerinin adını görmeyen Céline Dion hayranlarının bir kısmı, Facebook’taki ‘The Red Heads’ adlı fan grubunda organize olarak soluğu New York’ta aldılar. Aralarında Kanadalı talk show sunucusu Julie Snyder da vardı. Snyder elinde Céline Dion’un kasetleri ile derginin danışma masasının önünde şovunu yaptı.

https://www.facebook.com/JulieSnyderOfficiel/videos/5598369480291561

Pankartların arasında en ilginç olanları Céline Dion’un Titanic filmindeki ‘My Heart Will Go On’ adlı Oscar ödüllü imza şarkısının refere edildiği ‘You’ve Hit an Iceberg’ (Buzdağına çarptınız) afişi ile ‘Rolling Stone is Stoned’ (Rolling Stone’un kafası iyi) afişleriydi.

Protestocuların dergi editörü ile görüşme isteği sonuçsuz kalmış olsa da derginin muhabirlerinden biri, protestoculara mikrofonu uzattı ve Rolling Stone, Céline Dion hayranlarının eleştirilerini Instagram sayfasında yayınlayarak bir nevi günah çıkartmış oldu. Zaten reklamın kötüsü olmazdı.

Céline Dion fanları listede Madonna, Cher, Nat King Cole gibi önemli şarkıcılara da yer verilmediğini ve Rolling Stone’un bu listeyi yeterince özenle hazırlamadığını açıkladı.

Dergi, listeyi yayınladığında, seçilen şarkıcıların “Sadece ağızlarını açarak dünyayı değiştirebilecek dahilik düzeyinde” olduklarını ve listenin bu bakış açısıyla hazırlandığını açıklamıştı. Dion hayranlarının baskınından sonra da hiçbir açıklama yapmayarak yayınladıkları listenin arkasında durdular.

Céline Dion hayranları, nadir rastlanan bir hastalıkla (SPS) mücadele eden beş Grammy ödüllü sanatçıyı bu destekleri ile onurlandırmış oldu.

Biz de imza şarkısı ‘My Heart Will Go On’ tekrar hatırlayarak Céline Dion’a manevi desteğimizi sunmuş olalım.

 https://www.youtube.com/watch?v=ui5x6_aI-hw

Kaynakça:

Tingley A., Céline Dion Fans Protest Outside of Rolling Stone’s Office After Her Snub From Greatest Singers List, Wolfgang R., Celine Dion Fans Have Stormed the Rolling Stone Office,06.01.2023

Betts A., Celine Dion Fans Protested Outside Rolling Stone's Offices After She Was Excluded From The "Greatest Singers Of All Time" List,01.01.2023

Keller E., Celine Dion fans protest at Rolling Stone offices after snub ‘crime’,01.01.2023

Red Heads Montreal, facebook

Rolling Stone, Instagram 06.01.2023

Céline Dion, Rolling Stone, wikipedia

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün